Ray Milland (1907 - 1986)


Filmový herec Ray Milland, vlastním jménem Reginald Alfred Truscott-Jones, se narodil v Neath Glamorgan ve Walesu, V. Británie dne 3.1.1905. Byl jediným synem, matka se jmenovala Elizabeth Annie Truscottová, narozena v Anglii v Birminghamu, otec správný Velšan, Alfred Jones. Vystudoval střední školu a byl členem společnosti sportovních střelců. Získal několik cen na prestižních soutěžích jako výborný střelec a jezdec. Byl čtyři roky v královské kavalerii. Reginald Alfred byl mimo jiné nadšeným divadelníkem a amatérským hercem. Když byla jeho služba skončena, pokusil se Milland o získání hereckého angažmá v Londýně. Věděl, že tak by se mohl uchytit nejen díky svému dobře znělému hlasu, ale i díky své vizáži. Ray byl pohledný, charismatický, 190 cm vysoký, tmavovlasý urostlý muž.

Ray Milland se 30.9.1932 oženil s američankou Malvinou Weber a měli spolu syna Daniela a adoptovali dceru, které dali jméno Victoria. Toto manželství trvalo až do Millandovy smrti. Během II. světové války chtěl Miland narukovat do armády, do Air Force a chtěl se účastnit bojů, ale jeho žádost byla zamítnuta, pro trvalé poškození ruky. Snažil se tedy být prospěšný aspoň jako civilní letový instruktor pro armádu. Současně byl členem uměleckého tělesa (USO), se kterým cestovali na turné s dalšími herci a zpěváky, např. do Jižního Pacifiku, povzbudit bojující vojáky.

Byl vždy vynikající herec, ale jeho dramatické umění se poprvé dočkalo pocty až v roce 1945, kdy režiser Billy Wilder natočil s Millandem v hlavní roli film THE LOST WEEKEND a za roli spisovatele, který se stane bezútěšným alkoholikem, získal svou první a jedinou cenu Akademie pro nejlepšího herece. Další, na tehdejší dobu svým námětem velmi zajímavý film CLOSE TO MY HEART s Gene Tierney o bezdětném páru, který se snaží o adopci dítěte – rok 1951. Film tentokrát v režii Alfreda Hitchcocka DIAL M FOR MURDER (VRAŽDA NA OBJEDNÁVKU) z roku 1954, s oblíbenou Grace Kelly, kdy rozehrál perfektní, psychologickou a padoušskou hru, podpořenou pokořenou pýchou a mužskou ješitností, kterou utržil nevěrou manželky, které se chce velice promyšleně zbavit.

Od roku 1953 hraje v sérii televizních komedii MEET MR. MCNULTY, nebo v dramatické sérii MARKHAM 1959-60. Na počátku roku 1955 se pustil do samostatné režie a v řadě sedmi filmů projevil překvapující znalosti, se zajímavými výsledky. Po několika letech se znovu vrátil k práci v TV v seriálu LOVE STORY - 1970. Ray Milland natočil od roku 1929 158 filmů, na 7 se poddílel jako režiser. Jeho posledním filmem byla MASKA SMRTI, příběh Sherlocka Holmese podle předlohy A.C.Doyla v roce 1984. Ray zemřel na rakovinu plic dne 10.3. 1986 v Torrance, California ve věku 79 let.


3.1.1907
Neath, Wales, Velká Británie
10.3.1986
Torrance, California, USA
Ray Milland csfd

Maska smrtiSerpiente de marCave-In!Hvězdolet I.Mrtví muži nenosí skotskou sukniRoyal Romance of Charles and Diana, TheOur Family BusinessAttic, TheSurvival RunThe Dream MerchantsThe Darker Side of TerrorČas supůBlackoutCruise Into TerrorHrdinové z galaxiíOliverův příběhOtrokářiLa ragazza dal pigiama gialloThe UncannyMayday at 40,000 Feet!Poslední magnátRosemary má děťátko 2Sahara v plamenechStíhači, na start!Ellery QueenThe Dead Don't DieThe Swiss ConspiracyÚtěk na čarodějnou horuZlatoDům v Nightmare ParkuEmbassyPár bot č. 32Smrtelné pozdravy z Gamma 03Terror in the Wax MuseumVěc se dvěma hlavamiŽábyBlack NoonRiver of GoldCompany of KillersLove StoryDaughter of the MindHostile WitnessRose rosse per il fuehrerThe ConfessionMuž s röntgenovýma očimaSilver Burro, ThePanic in Year Zero!Předčasný pohřebThe SafecrackerThe River's EdgeHigh FlightLisbonThree Brave MenA Man AloneThe Girl in the Red Velvet SwingVražda na objednávkuJamaica RunLet's Do It AgainBugles in the AfternoonSomething to Live For


Aktualizace osobnostního profilu Ray Milland: 5.11. 2023 12:13