Petra Janů 71 let


Petra Janů se narodila 19.11.1952 jako Jana Petrů. Jméno si změnila úmyslně, aby nedocházelo k zaměňování s jinou zpěvačkou stejného jména. Brzy po Petřině narození se její rodiče rozvedli. Malou Petru vychovávala až do sedmnácti let babička. Zpívala ve sboru a od sedmé třídy navštěvovala Lidovou školu umění. I přesto, že měla na základní škole vyznamenání, propadla na střední škole z matematiky,chemie a mineralogie. Pomohla ji její matka a Petra šla studovat dvouletou ekonomickou školu v Turnově. V té době začala zpívat s amatérskou skupinou Jisla a po té i s Nonetem z Lomnice nad Popelkou. Absolvovala státní zkoušku z těsnopisu a psaní na stroji. Pracovala jako účetní Okresního stavebního podniku Semily. Zúčastnila se okresní soutěže zpěváků populárních písní, kde byla první. Na prvním místě se umístila i v soutěži Hronovské slunce.

V roce 1976 se umístila v anketě Zlatý slavík na 49. příčce a ztvárnila dívku Annu na albu rockové opery Titanic Bohumila Ondráčka a Zdeńka Borovce. V tomto roce opustila Semafor, protože se seznámila se skladatelskou dvojicí Ota Petřina a Zdeněk Rytíř. Ti sháněli zpěvačku, která by zpívala rock, protože taková tu nebyla. Seznámila se Michalem Zelenkou, který se stal jejím manažerem a za kterého se 11.11.1978 provdala. V tomto roce se stala stříbrnou slavicí.

Ota Petřina pro ni založil doprovodnou skupinu Pro-Rock, se kterou natočila první album Motorest. Potom vyměnila Pro-Rock za skupinu Bumerang, se kterou natočila desku Exploduj. Počátek 80. let byl pro ni slabší. Dokonce dostala zákaz prezentace (aféra se zelenými vlasy v Československé televizi). Po zákazu vystoupila v pořadu Možná přijde i kouzelník, zde zpívala píseň Moje malá premiéra. S Věrou Špinarovou nazpívala píseň To máme mládež. V roce 1987 se stala zlatou slavicí, svůj úspěch si zopakovala ještě dvakrát. Zahrála si ve dvou filmech - KONCERT a MŮJ HŘÍŠNÝ MUŽ. Zpívala titulní píseň české kriminálky Smrt talentovaného ševce.

Objevila se také v muzikálech - Bídníci, Sny svatojánských nocí, Hamlet atd. V roce 1996 získala výuční list v oboru kuchař-číšník.Volné chvíle tráví s manželem na chaloupce v Jížních Čechách. Na koncertních vystoupeních zpívá zásadně živě. Nebere koncerty za každou cenu. Spolupracovala s Petrem Jandou. S Karlem Šípem a Jaroslavem Uhlířem založila skupinu Triky a Pověry. Natočili spolu dvě desky parodických italských písní.


19.11.1952
Praha, Československo
Petra Janů csfd

PovídejŽivot ve hvězdáchBlízká setkáníMoje místaEkologický OskarPoslední zhasneGalashow s latinou 2014Adventní koncerty 2013Kurňa, co to je?Máme rádi ČeskoPolívka na víněS láskou... královny popuSejdeme se na CibulceZpívá celá rodina 20137 pádů Honzy DědkaLimuzínaVtip za stovku!Zrcadlo tvého životaSlavné dialogyTo byl náš hitHobby naší dobyShow Jana KrauseSlavná hudební číslaTýTý 200970 minut s Evou Pilarovou a jejími hostyDevatero řemeselDuety... když hvězdy zpívajíKdyž člověk přichází do let...Česká hlava 2009Život je kabaretHitparáda televizní zábavyKdyž hvězdy tančí a zpívajíVšechnopártyŽáci Tenkrát na východěUvolněte se, prosímLegendy televizní zábavySlavní slavnýmJsou hvězdy, které nehasnouVšichni zlatí slavíciBarvy životaŠestnáct růží pro GottaBeneficeGO - GO šouHogo FogoLetní koncert z Kavčích horBanánové rybičkyKaviareň SláviaMy rádi jímeSemafor má 40Silvestr ’99 aneb Paráda z Kavčích horZlatá mřížČtveráciDO-RE-MINikdo není dokonalýTo je fórNovotyRandeÚsměvyCarusošou


Aktualizace osobnostního profilu Petra Janů: 10.11. 2023 08:45