Jaroslav Radimecký (1921 - 1991)   † 69 let


Jaroslav Radimecký se narodil 23. dubna 1921 v Chocni. Ihned po skončení druhé světové války a nacistické okupace se rozhodl pro profesionální herectví. Tak herec prošel Městským divadlem v Mostě (1945 – 1946), kam byl přijat na základě konkurzu, mladoboleslavským Středočeským divadlem (1946 až 1950), Realistickým divadlem Zdeňka Nejedlého v Praze (1950 – 1958) a do odchodu na odpočinek dlouhých šestadvacet let kolínským Městským oblastním divadlem (1958 – 1984), kde deset let taktéž zastával ředitelskou funkci divadla (1973 – 1983).

Zpočátku se zjevoval v inscenacích, např. jako Vocílka („Strakonický dudák“), Hejtman Dmuchanovský („Revizor“), Michael („Alchymista“), Matěj Řezáč („Městečko na dlani“), Pylades („Elektra“), Kajus („Veselé paničky windsorské“), Arnošt z Pardubic („Noc na Karlštejně“), Merkur („Nebe na zemi“), Morák („Srpnová neděle“), Petr Dubský („Naši furianti“) atd.

Dále se zjevil i ve hrách „Divotvorný klobouk“ (Krejčí), „Paní Marjánka“ (Zápolský), „Grandhotel Nevada“ (Robert), „Šťastnou cestu“ (Petr), „Zkrocení zlého muže“ (Moroso), „Věc Makropulos“ (Vítek), „Lucerna“ (Vrchní), „Pygmalión“ (Pickering), „Plynové lampy“ (Rough), „Divá Bára“ (Starosta), „Jak je důležité míti Filipa“ (Reverend), „Večer tříkrálový“ (Malvolio), „Obchodník s deštěm“ (H. C. Curry), „Les“ (Šťastlivec), „Ženitba“ (Ževakin), „Jak se vám líbí“ (Vévoda), „Romeo a Julie“ (Bratr Vavřinec), „Dalskabáty, hříšná ves“ (JUDr. Belfedor), „Zlý jelen“ (Prokop), „Tři sestry“ (Ivan), „Drahomíra a její synové“ (Chrastěj), „Žij a pamatuj“ (Michejlič), „Stará dobrá kapela“ (Pinďas), „Maryša“ (Lízal), „Poprask na laguně“ (Vicenzo) aj.

Kvůli svým mimopražským angažmá se na filmovém plátně objevoval pouze sporadicky a s velkými přestávkami. V 50. a 60. letech ztvárňoval i přes letité půsty epizodky muže (BOTOSTROJ) a úředníka s listinami (NEVĚRA), nočního portýra (DOBRÝ VOJÁK ŠVEJK), horníka Petra Petráně (ČERVNOVÉ DNY), hospodského Martina (ZÁVRAŤ), vrátného (SOUKROMÁ VICHŘICE) a nebo šéfa mistra Tůmu (PO STOPÁCH KRVE).


23.4.1921
Choceň, Československo
1.1.1991
Československo
Jaroslav Radimecký csfd

Jestřábí moudrostPřípad se psemMůj hříšný mužČerná punčochaVeronikaHořký podzim s vůní mangaSvítalo celou nocTemné slunceMladý muž a bílá velrybaStíhán a podezřelýHněvVolání roduVítězný lidDny zrady I.Dny zrady II.Modrý vrabecPo stopách krveSoukromá vichřiceZávraťČervnové dnyVoják v ohniDobrý voják ŠvejkFučíkNevěraBotostroj


Aktualizace osobnostního profilu Jaroslav Radimecký: 25.4. 2024 16:58