Theda Bara (1885 - 1955)


„Mám obličej upírky, ale srdce feministky“.

Theda se ale nevzdávala a nakonec se jí podařilo získat významnější roli upírky ve snímku A FOOL THERE WAS z roku 1915. Pro Thedu to byl obrovský úspěch, neboť jí v té době bylo už 30 let a pro hlavní role byly vybírány spíše mladší herečky. Tento film z ní udělal přes noc hvězdu – Theda získala na základě účinkování v něm přezdívku The Vamp a stala se jedním z prvních sex symbolů éry němého filmu. Média se předháněla v uvádění fantastických zpráv o jejím původu a minulosti - v médiích se obejvovaly zprávy, že Theda je dcerou francouzského umělce a arabské princezny a že její jméno znamená v překladu arabská smrt. Jiné zdroje uváděly, že je dcerou francouzské herečky a italského sochaře, že dětství strávila v saharské poušti a poté odjela do Francie, aby se stala divadelní herečkou. To vše bylo na hony vzdálené její židovské výchově a dětství v Cincinnati. Filmové publikum bylo Thedou doslova fascinované – jak by mohli odolat herečce, která se klidně nechala fotit s hady a lebkami? Ještě v témže roce – 1915 – natočila Theda pro nově vzniklé Fox Studios další film s názvem KREUTZER SONATA, ve kterém si zahrála Celii Friedlanderovou. Theda se stala horkým zbožím a v roce 1915 se objevila ještě v dalších šesti filmech, z nichž posledním byla CARMEN. I další rok byl pro Thedu pracovně náročný. Objevila se celkem v osmi filmech, které společnosti Fox vydělaly velké peníze.

V roce 1917 přesídlila společnost Fox na západní pobřeží do Kalifornie a Theda s nimi. Toho roku si Theda zahrála v megahitu CLEOPATRA a objevila se také v THE ROSE OF BLOOD. V roce 1918 Theda účinkovala ve filmu THE SOUL OF BUDDHA, ke kterému sama napsala scénář. Po dalších sedmi filmech v roce 1919, z nichž posledním byl romantický snímek THE LURE OF AMBITION, její kontrakt se společností Fox skončil a její kariéra už nikdy nenabrala takových obrátek.

V červenci roku 1921 se provdala za režiséra Charlese Brabina a odešla do hereckého důchodu. Naposledy se na fimové plátno vrátila v roce 1926 ve snímku MADAME MYSTERY a po jeho dokončení ve věku 41 let, skončila s herectvím natrvalo. Její manželství s Charlesem ukončila až její smrt. Theda zemřela v dubnu roku 1955 na rakovinu.


29.7.1885
Cincinnati, Ohio, USA
7.4.1955
Los Angeles, California, USA
Theda Bara csfd

The Unchastened WomanPrince of Silence, TheA Woman There WasBelle Russe, LaKathleen MavourneenLight, TheSiren's Song, TheThe Lure of AmbitionWhen Men DesireSalomeThe Forbidden PathThe She-DevilThe Soul of BuddhaUnder the YokeWhen a Woman SinsCamilleCleopatraDarling of Paris, TheHeart and SoulHer Greatest LoveMadame Du BarryThe Rose of BloodTiger Woman, TheEast LynneEternal Sappho, TheGold and the WomanHer Double LifeRomeo and JulietSerpent, TheUnder Two FlagsVixen, TheBlázen to bylCarmenDestructionDevil's Daughter, TheKreutzer SonataLady Audley's SecretSinSiren of HellThe Clemenceau CaseThe Galley SlaveTwo Orphans, TheStain, TheLost CleopatraThe Many Faces of CleopatraWhy Be Good? Sexuality & Censorship in Early CinemaThe Woman with the Hungry EyesCouples et duos de légende du cinéma : Theda Bara et William FoxThe Love GoddessesHollywood: The Golden YearsFlicker Flashbacks No. 2, Series 5The Movies March OnScreen Snapshots Series 17, No. 1Stars of YesterdayForty-five Minutes from HollywoodMadame MysteryFord 50th Anniversary Show, The


Aktualizace osobnostního profilu Theda Bara: 12.10. 2023 01:13