Bernard Dhéran (1926 - 2013)


Ačkoliv má na svém kontě přes stovku filmových a televizních rolí, hojně se uplatnil v dabingu a výraznou stopu zanechal také v divadle, tak i v jeho rodné zemi dokáže málokterý Francouz k jeho tváři a hlasu připojit jméno Bernard Dhéran. Narodil se jako Bernard Poulain ve městě Dieppe na severním pobřeží Francie, vyrůstal ale v Rouenu, stejně jako řada dalších mladých lidí neměl zcela jasno o své budoucnosti, což se týkalo především nejistých časů na počátku druhé světové války. Nakonec na Národní konzervatoři dramatického umění v Paříži vystudoval herectví (1947), školu absolvoval s druhou cenu v oboru komedie.

Významnou kapitolu v Dhéranově umělecké dráze tvoří jeho letitá příslušnost k nejslavnějšímu francouzskému divadlu Comédie Française, jehož byl členem v letech 1953-1989. Na tomto jevišti odehrál desítky rolí především ve francouzské klasice (Molière, Corneille), uplatnění ale našel i ve světovém repertoáru (W. Shakespeare, C. Goldoni). Souběžně nadále točil filmy, ještě na konci padesátých let jich bylo několik ročně, u nás je známý například z historických dobrodružně laděných snímků KAPITÁN FRACASSE (Le capitaine Fracasse, 1961) nebo HRABĚ MONTE CHRISTO (Le comte de Monte Cristo, 1961).

I když práce v divadle zůstávala jeho prioritou, i v sedmdesátých letech se nadále objevoval před kamerou, začala ale převažovat televizní tvorba, hlavně žánr historických seriálů. Právě tady mohl uplatnit své herecké schopnosti v typově zcela odlišných postavách francouzských dějin – volnomyšlenkářský filozof Voltaire, zkorumpovaný diplomat Talleyrand nebo barokní požitkář Beaumarchais. Ve vedlejších rolích se nicméně podílel například na filmech MLČENLIVÝ (Le silencieux, 1973) nebo NÁVRAT SEDMÉ ROTY (On a retrouvé à septième compaigne, 1975).

Po odchodu z Comédie Française se Dhéran vrátil mimo jiné do divadla Théâtre Marigny (Antigona), účinkoval také v populární Mirbeauově hře Byznys je byznys v Théâtre du Palais Royal (za toto představení byl v roce 1995 nominován na prestižní Molièrovu cenu), zatím naposledy vystupuje v Théâtre des Variétés (Williamsova hra Nikdo není dokonalý). S filmem Bernard Dhéran v posledních letech spolupracuje jen výjimečně, zaznamenat jej můžeme například v NEVINNÝCH KRUTOSTECH (Ridicule, 1996) nebo v komedii NEPOSTRADATELNÝ POMOCNÍK (L΄antidote, 2007). Z jeho dalších aktivit je na místě zmínit dabing; pro francouzskou distribuci namluvil řadu slavných amerických herců (Sean Connery, Christopher Lee, Anthony Hopkins, Christopher Plummer).


17.6.1926
Dieppe, Francie
27.1.2013
Marrákeš, Maroko
Bernard Dhéran csfd

TOC TOCNepostradatelný pomocníkHôtel des deux mondesJe peux dire une connerie?StardomSade en procèsUn petit grain de folieCrabe sur la banquette arrière, LeDernière fête, LaNevinné krutostiLoulou GraffitiBernadetteGénéral a disparu, LePrincovéZločin Pierra LacazeLe Bourgeois gentilhommePlaisirs de l'ile enchantée, LesRoman du samedi: Mémoires de deux jeunes mariées, LeOn ne badine pas avec l'amourPán prstenůRetour de Jean, LeAnneaux de Bicêtre, LesMisanthrope, LeNávrat sedmé rotyTarzoon, la honte de la jungleByron libérateur de la Grèce ou Le jardin des hérosMlčenlivýLes Femmes savantesPrince travesti, LeTragédie de Vérone, LaLes Fausses confidencesMais ne nous délivrez pas du malSous le soleil de SatanAu théâtre ce soir: Le dindonLes Jeunes loupsMuž v buickuValmyLa Morale de l'histoireLes femmes savantesMarie TudorPetite hutte, LaPettie hutte, LaUne femme en blanc se révolteVelký pánDe l'assassinat considéré comme un des beaux-artsGibraltarLes GorillesBricoleurs, LesCandideFemmes de bonne humeur, LesHrabě Monte ChristoVýhodná koupěVelký riskDouze heures d'horlogeLuční uliceSoupe au laitC'est la faute d'AdamKristýnaFumée blondeGarçonne, La


Aktualizace osobnostního profilu Bernard Dhéran: 18.11. 2023 05:18