Francis Huster 76 let


Francouzský herec Francis Huster se nejprve aktivně věnoval hlavně divadlu, souběžně ale od svých uměleckých začátků rozvíjel kariéru filmového herce, film a televize začaly v jeho aktivitách převažovat v 80. letech. Narodil se v Neuilly-sur-Seine u Paříže, jeho otec Charles Huster byl ředitelem francouzské pobočky italské automobilky Lancia, matka pocházela z polské židovské rodiny. Po studiích na střední škole Lycée Carnot získal Francis Huster hereckou průpravu nejprve v kurzech Françoise Florenta, pokračoval na umělecké škole Centre de la rue Blanche a nakonec studoval na Státní konzervatoři dramatických umění v Paříži.

V Comédie Française strávil Francis Huster deset let (1971-1981) a na tomto prestižním jevišti odehrál desítky velkých i menších rolí v klasickém repertoáru světových i domácích autorů. Z titulních rolí připomeňme hry Lorenzaccio (1976) nebo Britannicus (1978). I když sporadicky, znovu hrál i ve filmu, dvakrát například točil s Claude Lelouchem (ZAČÍNAT ZNOVU - Si c'était à refaire, 1976; JINÝ MUŽ, JINÁ ŠANCE - Un autre homme, une autre chance, 1978), opět spolupracoval také s již zmíněnou Ninou Companéez. V roce 1981 opustil Comédie Française, aby se mohl více věnovat filmu a televizi, divadla se ale nevzdával a později založil vlastní společnost Compagnie Francis Huster, s níž vystupoval na různých pařížských scénách, uplatnil se i jako divadelní režisér.

Z jeho další filmografie připomeňme film EDITH A MARCEL (Edith et Marcel, 1984), opět v režii Claude Leloucha, kde ve vedlejší dějové linii vytvořil pár s Evelyne Bouix. Dvě zajímavé příležitosti mu poskytl ve svých kontroverzních filmech režisér Andrzej Zulawski (VEŘEJNÁ ŽENA - La femme publique, 1984; ŠÍLENÁ LÁSKA - L'amour braque, 1985). Bankovního úředníka zasněného ve světě filmu si zahrál ve vlastní režii v komedii UKRADLI CHARLIEHO SPENCERA (On a volé Charlie Spencer, 1986). Nutno dodat, že pro televizi nadále často točil s Ninou Companéez. Ve vlastní režii mezitím v růných divadlech uváděl své realizace klasických divadelních her, za zmínku stojí i herecká účast na Čechovově Rackovi v režii Otomara Krejči (1980 pohostinsky v Comédie Française). V roce 1980 získal divadelní Cenu Gérarda Philipa, později byl dvakrát nominován na prestižní Molièrovu cenu (1990, 1997).

Vedle dalších filmů natočených s Claude Lelouchem připomeňme především slavnou a komerčně velmi úspěšnou komedii BLBEC K VEČEŘI (Le diner de cons, 1998), v níž ztvárnil jednu z hlavních postav Justa Leblanca. Naši diváci jej mohli vidět také v několika televizních seriálech různých žánrů i kvalit. Po delší době se vrátil k filmové režii se snímkem MUŽ A JEHO PES (Un homme et son chien, 2008), jehož kvality ovšem značně převýšila mohutná medializace comebacku J. P. Belmonda.


8.12.1947
Neuilly-sur-Seine, Paříž, Île de France, Francie
Francis Huster csfd

A droite, à gaucheChacun sa vieJe m'appelle BernadetteI pro lásku se zabíjíMuž a jeho pesSkutečný viníkHej, kočko!Odvaha milovatSoudceLa ClientePourquoi (pas) le BrésilŽivotní roleJean Moulin, une affaire françaiseMausolée pour une garcePourquoi ? Comment ?Julien l'apprentiL'EnvolToutes les femmes sont des déessesBlbec k večeřiCoeur de cibleBůh, milenec mé matky a uzenářův synL'Impossible Monsieur PapaTout ça... pour ça !Jsou dny... a úplňkyRegulus 93Acteur/ActeursOn a volé Charlie Spencer !Drôle de samediParkingŠílená láskaLa Femme publiqueEdith a MarcelLe FauconRovníkVzal jsem si stínLes Caprices de MarianneQu'est-ce qui fait courir David ?Jedni a druzíL'AdolescenteLa Muse et la MadoneLa Nuit et le momentLes Égouts du paradisAu théâtre ce soir : VolponeOn ne badine pas avec l'amourOne, Two, Two : 122, rue de ProvenceComme sur des roulettesJiný muž, jiná šanceLorenzaccioTom et JulieJe suis Pierre RivièreLumièreZačít znovuOndineL'AvareSukničkář ColinotFaustine et le bel étéLa Station ChampbaudetLa Faute de l'abbé MouretLes Caprices de MarianneStíny smrti


Aktualizace osobnostního profilu Francis Huster: 3.4. 2024 15:22