Jay-Z 54 let


Jay-Z (Jigga) se narodil 4. prosince 1969 v New Yorské čtvrti Brooklyn jako Shawn Corey Carter. Dětství strávil převážně touláním se po brooklynských končinách Mary Projects a zde také začal navštěvovat střední školu, kde se zároveň seznámil s budoucím nejlepším přítelem, rapperem The Notoriousem B.I.G., jehož památce později věnoval celé album. Rodinné štěstí jako dítě ani zdaleka nenalezl. Když mu bylo pouhých devět let, opustil jeho matku a další tři sourozence otec a Jay-Z se tak, společně s početnou rodinou bez většího živitele, musel často strachovat, kam jen se v noci uloží ke spánku či co bude následující den jíst. Většinu volného času trávil poflakováním se v brooklynských ulicích se svou rebelskou partou a tudíž netrvalo příliš dlouho a z Jazzyho (jeho pouliční přezdívka) se stal drogový obchodník. Na tento byznys si samozřejmě nemohl stěžovat, jako dealer si dennodenně přišel na přinejmenším hodně solidní částky. Jenže čím více své nezákonné kšefty rozšiřoval, tím se také zvětšovalo smrtelné riziko. Což si Jay-Z samozřejmě uvědomoval. Pseudonym Jazzy se změnil Jay-Z a jeho hudební kariéra tak mohla začít.

Album 'Reasonable Doubt', dnes již hodně klasický počin, se téměř ihned po vydání stalo jedním z nejprodávanějších a zároveň i nejpovedenějších titulů roku a i v současné době existuje jen pramálo desek, které by se Jiggově debutové mohly rovnat. Dále následoval spousta desek, které získávaly i platinové ocenění např. The Black Album, The Blueprint, The Best Of Both Worlds které vydal s R.Kellym, 'The Blueprint 2: The Gift And The Curse, The Blueprint 2.1. Se svou přítelkyní založil úspěšnou značku oblečení a módních doplňku Rocawear. Vyprodukoval i řadu soundtracku pro filmy např. Good Luck Chuck, White Chicks, Next Friday. Ve filmech se ocitl i v rolích kdy hrál sám sebe, jinak jako herec poprvé účinkoval ve video filmu STREETS IS WATCHING, dále následovaly role ve filmech STATE PROPERTY, PAPER SOLDIERS a I WILL NOT LOSE. Jay-Z krom hraní a skládání hudby pro filmy, některé filmy i sám produkoval.


4.12.1969
Brooklyn, New York City, New York, USA
Jay-Z csfd

Black Is KingBeyoncé: LemonadeBeyoncéDeath of a DynastyHip Hop Uncensored Vol. 1: Newrock StarsHip Hop Uncensored Vol. 5: The Greatest Shows on EarthPapíroví vojáciState PropertyStreets Is WatchingExposing ParchmanPrvní dámy amerického hip-hopuJeen-yuhs: Trilogie o Kanye WestoviBiggie: I Got a Story to TellEpicentra New Yorku: 11/9 – 2021½Hip Hop UncoveredThe Curse of Von DutchYou're Watching Video Music BoxHip Hop a jeho zrodHydrationOsvoboďte Meeka!Homecoming: Film od BeyoncéAmerika po roce 2000Blueprint: TimbalandMáme jasnoQuincyAbstract: The Art of DesignAmerická 90. létaLouder TogetherTime: Příběh Kaliefa BrowderaAmyStretch and Bobbito: Radio That Changed LivesYeezy Season 1Beyoncé: X10Beyoncé: Život je jen senMade in AmericaMagna Carta... Holy GrailRihanna 777Self-TitledBeyoncé: Year of 4 Album Special


Aktualizace osobnostního profilu Jay-Z: 19.11. 2023 22:32