Hans Moser (1880 - 1964)


Hans Moser, vlastním jménem Johann Julier byl rakouský herec. Narodil se jako třetí dítě do rodiny akademického sochaře Franze Juliera (1838–1898). Své umělecké jméno přijal po svém učiteli a herci Josefu Moserovi, který jej vyučoval hlasové technice a přednesu. Poté projel z kočovným divadlem velkou část Rakousko-Uherska, aby se roku 1897 uchytil v tehdejším městském libereckém divadle. (Jedná se o dnešní divadlo Františka Xavera Šaldy a svou kariéru zde začali např. Mizzi Günther, Hans Holt, Attila, Paul Hörbiger a Julius Patzak. V té době šlo německé divadlo, otevřené roku 1883 slavnostní premiérou Schillerovy WILHELM TELL.) Nicméně se objevil malý problém, Moser měřil 1,57 m a nedal se téměř obsadit do párových scén (dáma musela být vždy menší). Hrál tedy křoví, davové scény a samorole.

Bojoval na italsko-rakouské (sočské) frontě. Po jejím ukončení se vrátil ke kabaretu a se čtyřletým zpožděním i k filmu. Jeho první se jmenoval DAS BABY (1918). V roce 1925 jej zlanařil Max Reinhardt. Moser se stal členem jeho divadelní skupiny, která v letech 1927/1928 absolvovala úspěšné americké turné. Zde Moser opět zazářil, ale trochu jinak. Měl hlad a tak si jen v kostýmu odskočil z divadla. Aniž by to tušil, vkročil do hospody, kde se scházeli sportovní novináři a vzbudil zaslouženou pozornost. Druhý den vyšly v New Yorku noviny s krátkým komentářem a fotografií obědvající žáby. Prodej lístků na představení šel nahoru, a po návratu do Vídně mu neřekli jinak, než „Der Moser". Ve stejném roce natočil svůj poslední němý film DIE LAMPELGASSE. Osud dopřál Moserovi dvouletou filmovou pausu, jakoby k nádechu a možná věděl proč. Během následujících 34 let uplatnil naplno svůj talent a natočil 141 filmů.

První zvukový, z roku 1930 se jmenoval GELD AUF DER STRAßE. Moser ztvárňoval často postavy, které v průběhu dějě prodělají hlubokou změnu. Z nepřítele psů se ve filmu DAS GAEßCHEN ZUM PARADIS promění v jejich milovníky. V ANTON, DER LETZTE se z royalisty a obdivovatele šlechty stává obhájcem obyčejných lidí. V DAS FERIENKIND si zahrál penzistu, který nesouhlasí se sňatkem své dcery a vzdává se jí. Po narození vnuka se promění v milujícího dědečka. Jeho kombinace mimiky a gest z něj udělaly nesmrtelný originál. Po anšlusu se odmítl rozvést (manželka byla židovka) a v roce 1939 se vystěhoval do Maďarska, přesto díky své popularitě hrával i nadále v německých filmech. Po ukončení války se manželé vrátili do své vídeňské vily na Auhofstraße 78 (v domě dnes sídlí velvyslanectví Azerbajdžánské republiky) a Moser získal angažmá v Burgtheateru.

Filmem z roku 1946: RENEE XI se vrátil k filmování. Tak, jak stárl, přenechával hlavní role svým mladším následovníkům. V roce 1961 se v TV filmu GESCHICHTEN AUS DEM WIENER WALD po 30 letech znovu vrátil k roli kouzelného krále. V roce 1964 zemřel na rakovinu plic. Společně se svojí ženou je pohřben na vídeňském Centrálním hřbitově.


6.8.1880
Vídeň, Rakousko-Uhersko
19.6.1964
Vídeň, Wien, Rakousko
Hans Moser csfd

Ich trag' im Herzen drin...Geschichten aus dem WienerwaldLiliomDer verkaufte GroßvaterDie FledermausDrei Liebesbriefe aus TirolKaiser Joseph und die BahnwärterstochterLeutnant GustlMariandls Heimkehr...und du, mein Schatz, bleibst hierDer Bauer als MillionärGeschichten aus dem WienerwaldHöllenangstMariandlHerrn Josefs letzte LiebeKrásná lhářkaDer Sündenbock von SpatzenhausenGräfin MarizaHallo TaxiLiebeleiOh, diese FerienSolang' die Sterne glüh'nDie Lindenwirtin vom DonaustrandDie Unentschuldigte StundeDie Zwillinge vom ZillertalFamilie SchimekHeute blau und morgen blauOber zahlenVier Mädels aus der Wachau...und wer küßt mich?KaiserballLe chemin du paradisLumpazivagabundusMeine Tante, deine TanteOpernballRoter MohnSolange noch die Rosen blüh'nSymphonie in GoldDer Kongreß tanztDie Drei von der TankstelleHudba pro císařeJa, ja die Liebe in TirolJa, so ist das mit der LiebeKaisermanöverVerliebte LeuteDer Onkel aus AmerikaEinmal keine Sorgen habenHollandmädel1. April 2000Du bist die Rose vom WörtherseeHallo DienstmannSchäm' dich, Brigitte!Zwei in einem AutoDer Theodor im FußballtorEs liegt was in der LuftJetzt schlägt's 13Küssen ist keine SündState SecretEins, zwei, drei = aus!Um eine Nasenlänge


Aktualizace osobnostního profilu Hans Moser: 1.3. 2024 16:59