Kihači Okamoto (1923 - 2005)


Kihachi Okamoto musel povinně nastoupit do vojenské služby během posledních let války v Jižním Pacifiku. Jako zázrakem se mu podařilo přežít, zažil to nejhorší, co válka mohla nabídnout. Zážitky, které prožil během války, mu pomohli formovat jeho pohled na povahu člověka a konfliktu jako obecného tématu. Japonská válka ovlivnila způsob natáčení jeho filmů.

Poté, co viděl filmy jako Jak byl dobyt Západ (1962) a Přepadení 1939 od Johna Forda, se rozhodl, že natočí svůj vlastní samurajský western, a to East Meets West (1995). Okamoto byl také obrovským fanouškem muzikálů, jeho prvním muzikálem byl Oh Bomb z roku 1964, což byl gangsterský komediální muzikál. Jeho láska k hudbě byla stejná jako láska k filmům. Další muzikální film nechal na sebe dlouho čekat, ale snad každý jeho fanoušek se dočkal v roce 1986, kdy dokončil svůj film Jazz Daimyo, o partě jazzových hudebníků, kteří putují po Japonsku.

Ve všech svých filmech pečlivě plánoval umístění zvukových efektů a hudby v kombinaci s pohybem kamery a pohybu v rámci rámu, který tvoří velmi rytmický, téměř hudební celek. Jeho kritický postoj vůči japonské společnosti ho vedl k často satirickým komediím, jako Epoch of Murder Madness z roku (1967), kdy hlavní hrdiny často stavěl do absurdních situací. Zpočátku odmítl film uvolnit, ale na naléhání fanoušků byl zveřejněn a dočkal se pozitivních ohlasů. Jeho samurajské filmy, jako například Samuraj (1965) a Zběsilost (1966), ve kterých hrál Toshiro Mifune, ho proslavily i mimo Japonsko.

Jeho rytmický přístup k natáčení a celkovému pojetí filmu byl kritiky i diváky přijat velmi pozitivně. Jeho manželka, Mineko Okamoto, často pracovala jako producentka pro jeho pozdější tvorbu.


17.2.1923
Jonago, Tottori, Japonsko
19.2.2005
Kawasaki, Japonsko
Kihači Okamoto csfd

Sukedačija sukerokuEast Meets WestDaijúkai: Rainbow KidsJazz DaimyoČikagoro naze ka ČárusutonEireitači no óenka: Saigo no sókeisenBlue ChristmasDainamaito dondonJúrei reššaSugata SanširóTokkanAoba šigereruNippon sanjûshi: Hakata shime ippon doko no makiNippon sanjûshi: Osaraba Tokyo no makiGekidó no Šówaši: Okinawa kessenZatôichi to YôjinbôRudá HřívaKiruNikudanNihon no ičiban nagai hiSatsujin kyo jidaiZběsilostSamurajČi to sunaÁ, bakudanSengoku yaro江分利満氏の優雅な生活Dobunezumi sakusenGekkjú dorobóAnkokugai no dankonDžigoku no kjóenKaoyaku akatsukini shisuAnkokugai no taikecuDaigaku no sanzokutači独立愚連隊西へAnkokugai no kaojakuAru hi wataši waDokuritsu gurentaiKekkon no subeteWakai musumetačiDokuritsu shonen gasshoudanKidonappu burúsuBoku wa tenshi ja naiyoKuroki Taro no ai to bôkenMarusa no onnna 2 wo marusa suru


Aktualizace osobnostního profilu Kihači Okamoto: 3.3. 2024 06:54