Jack Lung Sai Ga 72 let


Tajvanský herec, akrobat, akční režisér a bojový umělec Jack Lung Sai-Ga je znám také pod jménem Jack Long. V mládí studoval v operní škole Lu Kwan (herectví, zpěv, akrobacie a kung-fu) v Taipei. Jeho spolužáci byli rovněž pozoruhodné kung-fu stars, které se následně uplatnili v Hongkongském filmovém průmyslu. Například taekwondistky Judy Lee a Angela Mao, slavní Venomové Shen Chiang a Phillip Kwok, bojoví umělci Charlie Chin, Robert Tai, či James Tien, ale také akrobat Li Yi Min.

V následujících letech nejisté stagnace sice natáčel, ale jako většina tajvanských soukmenovců se rozhodl zkusit štěstí v Hong Kongu. Se svými spolužáky Robertem Tai a Phillipem Kwokem se díky Wangovi Yu setkává v mlátičce bojového klanu Lau One-armed Boxer vs.the Flying Guillotine (1976). Krom své pověstné mrštnosti bláznivou maskou utví i v The Shaolin Invincibles (1977), kde se po letech setkává s Judy Lee se kterou v následujícím roce natáčí velmi povedený kus Imperial Sword (1977). Za zmínku stojí také řežbička Return of the Chinese Boxer (1977) od Wanga Yu, nebo skvělá akrobacie v The Gloomy Tower (1977), kde se skvěle blýskne i mrštný Mark Long. Díky svým ostrým rysům ve tváři ztvárňoval Jack Long především záporné postavy. Často využíval různé masky, ovšem v paměti zůstává nejvíce v nošení paruk s dlouhými bílými vlasy a hlavně díky skvěle provedeným saltům, backflipům a technické akrobacii. Ke konci 70. let totiž patřil na tajvanu mezi akrobatickou špičku. Což lze s přehledem docenit v hitu Shaolin Ex Monk (1978), kde si zahrál i s všudypřítomným Blackym Ko po boku Johna Liu.

Tohle tvrzení je nevyvratitelné i v ceněných mlátičkách Yuen klanu Born Invincible (1978), ale hlavně v The 7 Grandmasters (1978) společně s akrobaty Li Yi Minem a Markem Longem. Díky úspěchům těchto filmů ho často obsazuje i slavný režisér Joseph Kuo, který proti němu stavěl ty nejlepší bojové umělce z tajvanského průmyslu. Krom zmiňovaných akrobatů Li Yi Mina, Marka Longa, Blackyho Ko, či Fei Manga se stavěl i proti taekwondo mástrům Tan Tao Liangovi, Jang Lee Hwangovi, Lik Cheungovi, nebo Corey Yuenovi.

Mezi ty nejlepší celulojdy se rozhodně řadí World of the Drunken Master (1979), The Boxer's Adventure (1979), The 36 Deadly Styles (1979), The Mystery of Chess Boxing (1979), Six Directions of Boxing (1980), The Unbeaten 28 (1980), Ninja Hunter (1984), The Super Ninja (1984), nebo Ninja Condors (1988). Krom ninjitsu tématiky ve spolupráci s bojovým umělcem Alexanderem Lo Reiem se ke konci 80. let ukazoval i v komerčních upířinách. Svou filmovou kariéru ukončil během 90. let, kdy na svém hereckém kontě měl 62 snímků.


19.1.1952
Tchaj-pej, Tchaj-wan
Jack Lung Sai Ga csfd

Cui hua shen long jiao少俠龍捲風Ninjas, Condors 13Tian shaPět bojovníků ze ŠaolinuRen zhe da jue douSuper nindžaSwordsman AdventureLiu he ba faThe 28 Wonders of Wu-TangJiu xian shi ba dieMi quan san shi liu zhaoShuang ma lian huanHuo feng huangNi qiu gao jiangTai ji qi gongHu bao long she yingShao Lin san shi liu zhuShen quan ba tui zhui hun shouShen quan da zhan kuai qiang shouSheng jian feng yunYong zheng ming zhang Shao Lin menBa dao lou ziDuel gigantůZhong yuan biao juPět mistrů ShaolinuBludný rytířDa xiao tong chiHao KeHei dao xingHuang jin du keJiang hu yi kuang longKe xingQi nu hanShan Dong da jieShen long meng hu sha da zeiTu bo guo ji si wang xianXiao guang dongZhan shen tanChow KenHei chi heiHei xiangLei taiMa Su Zhen bao xiong chou


Aktualizace osobnostního profilu Jack Lung Sai Ga: 15.3. 2024 12:49