Ann Smyrner (1934 - 2016)   † 81 let


Původem dánská herečka Ann Smyrner zahájila svou kariéru jako nadějná divadelní herečka, pak se ale zařadila do zástupu blonďatých krasavic západoevropské kinematografie průměrných kvalit. Narodila se jako Hanne Smyrner v Kodani, respektive ve Frederiksbergu, který je součástí dánského hlavního města. Jejím otcem byl významný dánský divadelní herec Poul Smyrner (1899-1978), matka byla operní pěvkyní.

První filmovou roli dostala v romantické komedii VŠEMI MILOVÁNA (Von allen geliebt, 1957) po boku předválečné hvězdy Magdy Schneider, o rok později ji výrazně zviditelnila titulní role ve filmu LILLI - DÍVKA Z VELKÉHO MĚSTA (Lilli - ein Mädchen aus den Großstadt, 1958). Velkou příležitost dostala také v úspěšné komedii TROJČATA NA PALUBĚ (Drillinge an Bord, 1959), nenáročné filmy různých žánrů jí pak provázely i v dalších letech. V rodném Dánsku točila poprvé v roce 1960, kdy reprezentovala ženský prvek v hororu REPTILICUS (1961). Mezitím se objevila i na italské půdě a hrála ve filmu HŘÍCHY MLADISTVÝCH LET (Il peccato degli anni verdi, 1960).

Se stoupající popularitou se Ann Smyrner stala i předmětem zájmu bulvárních médií, která začala probírat její vztahy s muži. V létě 1961 byl například zmiňován jordánský princ Faref Husejn (*1936), s nímž se setkala na filmovém festivalu v Berlíně. Větší pozornost byla věnována jejímu poměru se slavným Lexem Barkerem (1919-1973), jehož partnerkou byla i v několika filmech. Pár spolu vytvořili například v mezinárodně obsazeném dobrodružném filmu DAS TODESAUGE VON CEYLON (1963) nebo v německé komedii SNÍDANĚ DO POSTELE (Frühstück im Doppelbett, 1963), hráli spolu také v britském snímku VICTIM FIVE (1964), při jehož natáčení v jižní Africe byla Ann Smyrner pokousána psem nakaženým vzteklinou a několik týdnů pak strávila v nemocnici.

Dobrodružný a kriminální žánr ve filmografii Ann Smyrner dominoval, výjimku tvoří například hlavní postava Andrey von Brugger, zamilované dcery bohatého statkáře, v rakouském filmu ROMANCE V BENÁTKÁCH (Romanze in Venedig, 1962). Většina německých filmů Ann Smyrner je u nás prakticky neznámá, připomeňme ale například francouzský film ANGELIKA A KRÁL (Angélique et le roi, 1965); tady hrála komornou Terezu, která se snaží Angelice podstrčit jedem napuštěné šaty a zaplatí za to životem. V širším měřítku ji zviditelnil také španělsko-německý horor DŮM TISÍCE PANENEK (La casa de las mil muñecas, 1967). Výjimečně pracovala i mimo západní Evropu a spíše jako kuriozita se v její filmografii vyjímá polský film KDYŽ LÁSKA BYLA HŘÍCHEM (Kiedy milosc byla zbrodnia, 1968), kde hrála větší roli majitelky kavárny a vytvořila zde partnerskou dvojici s americkým hercem Markem Damonem.


3.11.1934
Frederiksborg, Dánsko
29.8.2016
Benalmadena, Andalucía, Španělsko
Ann Smyrner csfd

Ore di terroreTante Trude aus BuxtehudeZu dumm zum...Das gelbe Haus am PinnasbergWarum hab ich bloß 2 x ja gesagt?Go-Go-Girl vom Blow Up, DasKiedy milosc byla zbrodniaMimo zákonParadies der flotten SünderUn killer per Sua Maestà...4 ...3 ...2 ...1 ...morteDům tisíce panenekHeubodengeflüsterAngelika a králDie LiebesquelleKommissar X - Drei gelbe KatzenLa muerte se llama MyriamSpielplatzDiamond WalkersL'uomo di ToledoDas siebente OpferHeirate mich, CherieHoliday in St. TropezVictim FiveDie schwarze KobraFrühstück im DoppelbettPiccadilly null Uhr zwölfSmrtící oko CejlonuWochentags immerDas Mädchen und der StaatsanwaltDas haben die Mädchen gernDrei Liebesbriefe aus TirolJourney to the Seventh PlanetOhne Krimi geht die Mimi nie ins BettRomanze in VenedigFrau Cheneys EndeReptilicusUnerwartet verschied...Der Traum des Mr. BortonHimmel, Amor und ZwirnIl peccato degli anni verdiInsel der Amazonen, DieMit 17 weint man nichtPension SchöllerDrillinge an BordHier bin ich - hier bleib' ichLilli - ein Mädchen aus der GroßstadtVon allen geliebt11 Uhr 20Der KommissarTales of the Vikings


Aktualizace osobnostního profilu Ann Smyrner: 24.4. 2024 17:25