Pato Hoffmann 67 let


Tohoto původem indiánského herce moc dobře znají i naši čeští diváci z našich televizních obrazovek, kde se objevoval hlavně v 90. letech minulého století, ale průběžně ho můžou shlédnout na obrazovkách dodnes. Narodil se dne 23.8.1956 v jihoamerickém bolivijském městě La Paz jako Erwin Eduardo Hoffmann-Alarcon. V umělecké branži však používá zkrácenou verzi svého jména Eduardo "Pato" Hoffmann či ještě častěji v titulcích můžou diváci shlédnout jeho umělecký pseudonym Pato Hoffmann. Jeho umělecký pseudonym vznikl jednoduše, Pato převzal svoje umělecké křestní jméno "Pato" podle své přezdívky z dětství. Jeho pseudonym "Pato" je španělské podstatné jméno s českým významem "kačer". Tento herec je potomek andských indiánů /potomci Inků/ konkrétně z kmenů Quechua a Aymara, v jeho žilách však koluje také krev španělských a německých předků. S ohledem na jeho původ ale vyrostl do úctyhodné výšky 183 cm /indiáni z jižní Ameriky jsou většinou malého vzrůstu/. Narodil se sice v Bolívii v jižní Americe, ale když mu byly pouhé čtyři roky, jeho rodina se odstěhovala do New Yorku v USA. Svoje dětství a dospívání pak trávil mezi USA, Bolívií a Mexikem. Pato má ještě sestru. Často dodnes cestuje mezi USA a Bolívií /ač trvale dlouho žil v severní Americe kvůli své práci/, ale v jižní Americe stále žije převážná část jeho rodiny.

Hollywoodští filmaři Pata nalezli úplnou náhodou. Pato studoval po velkolepém úspěchu filmu TANEC S VLKY /Dances with Wolves, r. 1990/ shodou okolností v San Franciscu v Kalifornii, USA a to obory herectví a bojové umění Kung Fu, tou dobou obcházeli filmoví agenti tyto třídy a hledali další indiánské talenty pro novou vlnu hollywoodských westernů - našli Pata a okamžitě si ho zapsali a tak vlastně začala hollywoodská herecká kariéra tohoto indiánského herce. Začátky v Hollywoodu pro něj ale vůbec nebyly tak lehké, jak by se mohlo zdát. Málokdo o něm ví, že Pato bojoval hodně dlouho s rasismem v Hollywoodu. Paradoxně ho nechtěli producenti obsazovat do filmů s tématikou divokého západu, neb jim vadilo, že není severoamerický indián, ale jihoamerický. Pato shledává úzkou definici pojmu "indiánský" za urážlivou a nelogickou. K tomu říká: "Jsou tam dvě další skupiny Američanů, ze střední a jižní Ameriky. Jak střední, tak jižní Amerika jsou domovem domorodých obyvatel."

Přesto nakonec procházel všemi konkurzy úspěšně a o práci neměl nouzi, objevil se v produkci společnosti Columbia v životopisném oscarovém filmu GERONIMO: AMERICKÁ LEGENDA /Geronimo, r. 1993/, kde si zahrál např. po boku Gene Hackmana, Roberta Duvalla či Matta Damona. Měl hlavní roli v LAKOTA WOMAN: SIEGE AT WOUNDED KNEE /r. 1994/ televize TNT. Tento film je natočen dle skutečných pamětí indiánské ženy z kmene Lakotů Mary Crow Dog a tato filmová biografie byla nominována na Zlatý glóbus za rok 1994. Jeho hlas uslyšíme i ze starší animované americké "native" verze SNOW WHITE pro kabelovou televizi HBO. Měl menší role v televizním seriálu ODPADLÍK /Renegade, r. 1992/, DOKTORKA QUINNOVÁ /Dr. Quinn, Medicine Woman, r. 1993 - 1996/, kde hlavní role hrála Jane Seymourová a Joe Lando, natáčení tohoto seriálu probíhalo po celou dobu v krásné přírodě v Malibu. Další z mnoha seriálů kde si zahrál vedlejší roli indiánského šamanského průvodce jménem Incacha, který provázel hlavního hrdinu byl OCHRÁNCE /The Sentinel, r. 1997 - 1999/. Co se týče filmů, hlavní roli získal např. v plně indiánském obsazení v THE SECRET OF THE LIZARD WOMAN /r. 1996/, natočeného speciálně pro televizi ABC.

Ač Pato říká, že herectví je nejistá práce, přesto mu někdy přineslo toto povolání i správné role. Režisér Walter Hill nabídl Patovi např. roli v životopisném filmu DIVOKÝ BILL /Wild Bill, r. 1995/, kde si zahrál šamana po boku hereckých kolegů jako je Jeff Bridges, který ztvárnil hlavní roli nebo Johna Hurta a Davida Carradina. Ač je Pato vysokoškolsky vzdělaný s titulem v ekonomii, říká, že se cítí jistější v oboru herectví. Přesto i jemu se stalo, že role v dobrých filmech střídali ty slabší, např. si zahrál roli šerifa Johna Whitehorse v nepříliš kladně ohodnoceném dobrodružném filmu METEORITY! /Meteorites!, r. 1998/, který byl natočen v Austrálii a byl určen pro americké kabelové televize. Jedním z jeho posledních projektů, který natočil v severní Americe je horor s prvky thrilleru THE LAST WINTER /r. 2006/. V jižní Americe se např. zúčastnil herecky na snímku produkovaném a režírovaném Alejandrem Alcondezem CIELITO LINDO (r. 2007), kde si zahrál roli Dona Maria.


23.8.1956
La Paz, Bolívie
Pato Hoffmann csfd

The Last WinterA.K.A. BirdseyeVáhavá spravedlnostMeteority!Naturally NativeÚtěk domůRavenhawkDivoký BillPerry Mason: Případ mrtvého guvernéraVzpoura na Wounded KneeČejenský bojovníkGeronimoOchránceChameleonPřípad pro SamVesmír: Civilizace v ohroženíDoktorka QuinnováHappily Ever After: Fairy Tales for Every ChildLegendOdpadlíkPůlnoční linkaABC Weekend Specials


Aktualizace osobnostního profilu Pato Hoffmann: 24.2. 2024 17:20