Nancy Olson 95 let


Nancy se narodila v Milwaukee ve státě Wisconsin. Její otec Henry byl fyzikem. Nancy studovala na wisconsinské univerzitě. Krátce poté, co se tato blondýnka s broskvovými tvářemi začala objevovat na divadelních jevištích, s ní v roce 1948 uzavřela kontrakt společnost Paramount a ještě v témže roce záskala vedlejší roli ve snímku PORTRAIT OF JENNIE a již o rok později přišla další role ve filmu CANADIAN PACIFIC.

Nancyina stoupající herecká hvězda přestala stoupat na počátku 60. let poté, co se provdala za uznávaného textaře Alana Jaye Lerniera. Alan je napříkald autorem muzikálu MY FAIR LADY z roku 1956, který věnoval právě své ženě Nancy. Herectví se pro ni octlo takříkajíc na druhé koleji a Nancy dala přednost výchově svých dvou dcer Lizy a Jennifer. Když se manželé v roce 1957 rozvedli, rozhodla se Nancy vrátit se k filmování na plný úvazek. Návrat však nebyl tak jednoduchý.

Až na počátku 70. let jí dalo příležitost Studio Disney v rodinné fantasy komedii ROZTRŽITÝ PROFESOR, kde ztvárnila profesorovu snoubenku Betsy a v další rodinné sci-fi komedii SON OF FLUBBER. V obou těchto filmech byl jejím hereckým protějškem Fred MacMurray. Nancy se poté podílela i na dalších filmech z produkce Studia Disney jako POLLYANA a SNOWBALL EXPRESS, ve kterém hrála hlavní roli. Poslední příležitostí, kdy mohli diváci vidět Nancy na filmovém plátně, byl snímek FLUBBER z roku 1997, kde si zahrála společně s Robinem Williamsem. Nancy odváděla výbornou práci také na broadwayských divadelních prknech v hrách jako THE TUNNEL OF LOVE, SEND ME NO FLOWERS a MARY, MARY. Její druhé manželství, které uzavřela roku 1962 s Alanem Livingstonem, trvalo až do Alanovy smrti v roce 2009. Jejich syn Christopher je příležitostným filmovým režisérem.


14.7.1928
Milwaukee, Wisconsin, USA
Nancy Olson csfd

DumbbellsFlubberFred MacMurray: The Guy Next DoorSparkyho kouzelné pianoMaking LoveLetiště 1975Sněhová kouleSmith!Flubberův potomekRoztržitý profesorPollyannaVálečný pokřikThe Boy From OklahomaSo BigVelký Jim McLainForce of ArmsSubmarine CommandMr. MusicSunset BoulevardUnion StationCanadian PacificPortrait of JennieVelká láskaPapírové panenkyKingston: ConfidentialV ulicích San FranciscaLove StoryThe Big ValleyFord Star Jubilee'Sunset Blvd.': A Look BackWilliam Holden - nespoutaná dušeWilliam Holden: Zlatý chlapecBiographyThe Walt Disney Comedy and Magic RevueThe 2th Annual American Cinema AwardsThe 11th Annual Tony Awards


Aktualizace osobnostního profilu Nancy Olson: 5.11. 2023 09:42