Jacques Audiard 71 let


Již od raného mládí měl předpoklady k práci u filmu, jeho otec Michel, byl populární scénarista a režisér, jeho strýc pro změnu producent. Jacques se ale toužil stát jako dítě učitelem a s filmem nechtěl mít nic společného. Později se věnoval studii filozofie a literatury na Sorbonně, kterého však zanechal. Toho času začal pracovat jako pomocník ve střižně a také se přidal k divadlu.

Díky úspěchu filmů na kterých spolupracoval, byl v roce 1994 schopen natočit svojí prvotinu REGARDE LES HOMMES TOMBER, která získala tři Cézary. Další film si odbyl premiéru v roce 96 na festivalu v Cannes. Snímek A SELF-MADE HERO, zde získal cenu za nejlepší scénář, poté následovala ocenění na festivalech ve Valladolidu a Stockholmu. V roce 2001 následoval u nás zřejmě nejznámější snímek READ MY LIPS, který také získal také tři Cézary.

Audiard, ovšem neusína na vavřínech a tvoří dál - v roce 2005 natáčí remake filmu FINGERS od Jamese Tobacka. BEAT THAT MY HEART SKIPPED jako jeho předchozí filmy slaví festivalové úspěchy, které završuje cena BAFTA za nejlepší cizojazyčný film.

Že Audiard již nyní, patří mezi nejvýznamnější tvůrce francouzského thrilleru, potvrdil svým posledním snímkem PROROK, který byl nominován na Oscara, kterého bohužel neproměnil. Doufejme že se o to pokusí svým příštím filmem.


30.4.1952
Paříž, Île de France, Francie
Jacques Audiard csfd

Paříž, 13. obvodThe Sisters BrothersDheepanNa dřeňProrokTlukot mého srdce se zastavilČti mi ze rtůVenuše, salon krásyFalešný hrdinaRegarde les hommes tomberConfessions d'un BarjoAustrálieBaxterFrekvence smrtiPoussière d'angeSaxoSac de noeudsSilvestr u BobaZhoubné pátráníProfesionálLíbám Tě, v pondělí jsem tadySérie noireNorme françaiseLe Bureau des LégendesOn bosse ici! On vit ici! On reste ici!Nous, sans-papiers de FranceGrossesse nerveuseKrváčekSergio Leone: Ital, který vynalezl AmerikuJacques Audiard - Le cinéma à cœurConteurs d'ImagesCompositeurs/réalisateurs, dialogue impossible?Front Row FlynnThe 2013 Film Independent Spirit AwardsEvropské filmové ceny 2009Rencontres de cinémaAt the MoviesVictoires de la musiqueCinema 3La nuit des Césars


Aktualizace osobnostního profilu Jacques Audiard: 31.10. 2023 03:35