Emil Hegetschweiler (1887 - 1959)


Emil Johann Hegetschweiler se k filmování dostal velmi pozdě. Bylo mu 42 let, když natočil svůj první film. Přesto je společně s Heinrichem Gretlerem, Alfredem Rasserem, Maxem Hauflerem a Rudi Walterem řazen k velikánům švýcarského filmu.

Roku 1929 si poprvé stoupl před kameru v krátkém filmu HALLO SWITZERLAND! Následoval rok 1933 a jeho první celovečerní WIE D'WARRET WÜRKT. Film se nedoporučuje k výuce jazyka, herci mluví vesměs kantonskou němčinou. Roku 1957 si své původní povolání zopakoval před kamerou ve filmu BÄCKEREI ZÜRRER. O rok později hrál v ES GESCHAH AM HELLICHTEN TAG. Jedním ze scenáristů tohoto filmu, byl Friedrich Dürrenmatt.

Hegetschweiler hrál ve 28 filmech a spolupracoval s rozhlasem, později s televizí. V roce 1959 obdržel Zuryšskou filmovou cenu. Byl třikrát ženatý. Naposledy s Julií Honeggerovou, sestrou hudebního skladatele Arthura Honeggera. Herec zemřel v průběhu natáčení filmu HAST NOCH DER SÖHNE JA...?


15.10.1887
Zurich, Švýcarsko
1.10.1959
Zurich, Švýcarsko
Emil Hegetschweiler csfd

E gfreuti AbrechnigCafé OdeonHast noch der Söhne ja...?Die Käserei in der VehfreudeKinder der BergeStalo se za bílého dneBäckerei ZürrerDer 10. MaiTaxichauffeur BänzOberstadtgassHeidi und PeterPolizischt WäckerliUli, der PächterUli, der KnechtPalace HotelNach dem SturmMatto regiertLandammann StauffacherDas GespensterhausDer Schuss von der KanzelMenschen, die vorüberziehenEmil, mer mues halt rede mitenandFräulein HuserZneužité milostné dopisyFüsilier WipfJä-soo!Wie d'Warret würkt


Aktualizace osobnostního profilu Emil Hegetschweiler: 1.3. 2024 13:11