Jiří Vejdělek 51 let


Autor divácky nejúspěšnějších filmů posledních let. Ve své filmové tvorbě dokáže mimořádně skloubit kvalitu i diváckou přitažlivost. Do celovečerní hrané tvorby vstoupil scenáristickou a režijní adaptací bestselleru Michala Viewegha Účastníci zájezdu. Film se stal divácky nejúspěšnějším titulem roku 2006, v kinech ho vidělo přes 800 tisíc diváků. Na MFF Tribeca v New Yorku 2006 získala herečka Eva Holubová ocenění za nejlepší ženský herecký výkon a porota udělila i speciální Cenu poroty pro celé herecké obsazení filmu.

Komedii Ženy v pokušení (2010) vidělo v kinech více než 1 250 tisíc diváků a stala se tak nejen nejúspěšnějším filmem roku 2010, ale zároveň i nejnavštěvovanějším snímkem v historii České republiky, jehož režisér je zároveň autorem scénáře. Práva na anglickou verzi Žen v pokušení zakoupil Gareth Unwin, britský producent oscarové Královy řeči. I další snímky Muži v naději (2011) a Něžné vlny (2014) patřily mezi nejúspěšnější v daném roce a i u nich byl Jiří Vejdělek znovu autorem scénáře, režisérem a zároveň spoluproducentem. Kromě filmové práce se čas od času Jiří Vejdělek věnuje i televizní tvorbě. Jako scénárista a spolurežisér je podepsán pod třemi řadami seriálu Redakce, za níž byl v roce 2005 nominován na cenu Elsa. Podílel se na seriálu První krok a jako šéfrežisér a jeden ze spoluscénáristů figuroval i v první sérii seriálu Vinaři.


11.5.1972
Šluknov, Československo
Jiří Vejdělek csfd

Aristokratka ve varuKrasosmutněníBezva zuby na zásnubyLedviny bez vinyRuce v záruceS písní v tísniPoslední aristokratkaTátova volhaNěžné vlnyMuži v nadějiŽeny v pokušeníRomingVáclavÚčastníci zájezduTanečníVinařiPrvní krokRedakceNoc s AndělemSladkostiMúzaIr visi ju vyraiBezva ženská na krkuO život


Aktualizace osobnostního profilu Jiří Vejdělek: 6.11. 2023 14:28