Jiří Sehnal (1932 - 2006)


Jiří Sehnal se narodil v Brně, dětství strávil v Holešově u babičky. Vyučil se v Baťových závodech ve Zlíně, tehdy také začal hrát ochotnické divadlo a nasával inspirativní atmosféru poměrně vyspělého zlínského kulturního prostředí, zvláště jej okouzlovaly Baťovy filmové ateliéry. Večerním studiem dosáhl maturity a nastoupil na DAMU, obor herectví. Odtud byl ale vyloučen, načež přestoupil na FAMU, kde absolvoval obor dramaturgie (1959). Také na FAMU neušel vlivným podnětům – mezi jeho spolužáky byli totiž později slavní režiséři Miloš Forman a Jan Roháč.

Zcela nový směr nabrala Sehnalova životní dráha v roce 1961, kdy emigroval do Německé spolkové republiky, kde byl hlasatelem rádia Svobodná Evropa, později se prosadil i na německé rozhlasové stanici Deutsche Welle. Později žil v USA a v Kanadě, krátký čas pobyl také v Izraeli, v roce 1980 nakonec získal americké občanství. Ve Spojených státech přijal umělecký pseudonym Jethro Spencer McIntosh, snažil se o prosazení jako spisovatel, ale více se uživil malováním; jeho obrazy s podporou Miloše Formana kupovaly i hollywoodské hvězdy (například Shirley McLane, Jack Nicholson nebo Henry Fonda).

Po listopadu 1989 se Sehnal vrátil do Čech, ale jeho četné plány na umělecké uplatnění vyšly do ztracena. Nerealizované scénáře, které si přivezl z Ameriky, zůstaly nadále nerealizované, ani o jeho herectví již nebyl příliš velký zájem a objevil se jen v nevelké roli mafiána v nepříliš podařené komedii HOTÝLEK V SRDCI EVROPY (1993), později jej Jiří Suchý angažoval do svých krátkých filmů KDO UNESL KLAUDII? (1999) a ZAJATEC LESA (2001). Se Suchým ostatně obnovil i spolupráci na jevišti Semaforu, očekávaný výsledek se ovšem nedostavil.

Jiří Sehnal je autorem autobiografické knihy Z Holešova do Hollywoodu (1992), později publikoval povídky a sbírky anekdot. Jeho profesionální dráha byla zpracována v dokumentu Mých pět švestek (2005). Jiří Sehnal zemřel v Praze 17. června 2006 krátce po svých 74. narozeninách.


29.5.1932
Brno, Československo
17.6.2006
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Česko
Jiří Sehnal csfd

Hotýlek v srdci EvropyŽalobníciSlečna od vodyHlavní výhraTři přáníŠtěňataDědeček automobilRoztržkaPříběhy slavnýchTaková ztráta krveZajatec lesaKdo unesl Klaudii?Konec jasnovidceKosmopolisVelký vůzKavárnička dříve narozenýchSbohem, deštivé město !


Aktualizace osobnostního profilu Jiří Sehnal: 13.10. 2023 22:31