Enya 62 let


Irská zpěvačka, instrumentalistka a skladatelka Eithne Patricia Ní Bhraonáin (známá pod pseudonymem Enya Brennan nebo jen Enya) se narodila 17. května 1961 v Gweedore (County Donegal, Irsko). Jméno jí dal dědeček a je gaelského původu (irská kelština) a nikoli irského, jak se mnozí mylně domnívají. Její otec vlastní hospodu Leo’s Tavern v Londýně a matka Baba vyučovala hudbu na tamější škole. Enya je šestá z celkem devíti dětí (má čtyři bratry a čtyři sestry). Od mala vystupovala v divadle v pantomimických představeních a zpívala v matčině pěveckém sboru v kostele St. Mary’s Church, Derrybeg. Docházela na Loreto Community School v Milfordu a poté přešla na univerzitu, kde chtěla studovat piano, hudbu a v neposlední řadě i malbu (vodomalbu).

První nabídka přišla k natočení soundtracku k filmu THE FROG PRINCE (1984) a jako další byla na řadě spolupráce se Sinéad O’Connor, kde na jejím debutovém albu The Lion and the Cobra nazpívala vokály. Dotřetice ji televize BBC nabídla, aby natočila soundtrack k televiznímu dokumentárnímu cyklu THE CELTS (1987). Tím její slibná kariéra nabrala obrátky a v roce 1987 použité písně vydala na svém první albu, které se jmenovalo jednoduše Enya.

Průlom v její kariéře znamenalo album druhé - Watermark (1988). Díku pilotnímu singlu Orinoco Flow ochromilo britské i německé hitparády a prodalo se až neuvěřitelných 11 milionů kopií. O tři roky později svůj úspěch ještě předčila deskou Shepherd Moons, které se prodalo 12 milionů a konečně za svoji tvorbu získala také Grammy Award. Rozhodla se vydat upravenou verzi debutového alba Enya pod názvem The Celts (1992) s mírnými úpravami původních skladeb a tři roky na to následovala další studiovka - The Memory of Trees, která opět znamenala úspěch v evropských i amerických hitparádách (prodáno 10 milionů kopií).

V roce 1997 vydala výběr největších hitů Paint The Sky Witch Stars: The Best Of Enya, jež ji znovu vynesl do výšin všech hudebních žebříčků. V tom samém roce také přispěla známou vánoční písení Silent Night nazpívanou v irštině pod názvem Oíche Chiúin na desku pro charitu A Very Special Christmas. Po pěti letech vydala opět nové album – A Day Without Rain, které uvedla singlem Only Time, který jí dost významně pomohl k druhému místu v USA v Billboardu. Singl byl pro velký úspěch znovu vydán ve speciální „maxi“ edici se spoustou remixů. A Day Without Rain se stalo její nejúspěšnějším albem. V německu za něj vyhrála Echo Award v kategorii Best Selling International Single a získala nominaci na Best Selling Album.


17.5.1961
Gaoth Dobhair, Donegal, Irsko
Enya csfd

Čikjú kókjókjoku: Gaia symphony 1The Value of IgnoranceEnya - Echoes In RainEnya - May It BeEnya: The Video CollectionEnya: Wild ChildEnya: Only TimeEnya: Only If...Enya: Anywhere IsEnya: On My Way HomeEnya: Book of DaysEnya: The CeltsEnya: Caribbean BlueEnya: How Can I Keep from Singing?Enya: ExileEnya: Evening FallsEnya: Storms in AfricaEnya: Orinoco FlowReisei to džónecu no aidaThe Frog PrinceKeltovéČtyři okamžiky tichaFugees: Ready or NotMTV 80s - Top 50 Biggest Euro Hits of the 80s!The Alan Titchmarsh ShowThe 59th Annual Golden Globe AwardsThe 74th Annual Academy AwardsHudobný dokument: EnyaGPTVGMTVThe 1992 World Music AwardsTop of the PopsThe Late Late Show


Aktualizace osobnostního profilu Enya: 22.3. 2024 00:54