Bedřich Glaser 66 let


Tento keltsky laděný, surrealistický a nepříliš známý, ale kritiky ceněný malíř, výtvarník, scénárista, režisér a animátor se narodil 1. 11. 1957 v Praze, kde také vystudoval SUPŠ, obor animovaný film a rok na to se oženil se svou spolužačkou Světlanou. S ní spolupracuje dodnes a společně dali vzniknout krátkým filmům jako SAMOTÁŘ (“Mystická vize Gustava Meyrinka vyjádřená obrazem, ve kterém se setkává v jediném apokalyptickém okamžiku minulost se současností a snad i s budoucností.“ – www.bedrichglaser.cz), či HOST (Podle povídky Ladislava Klímy „Jak bude po smrti“, ve kterém obsadil do hlavní role Milana Šteindlera. Mimo jiné si zde zahráli i členové české, dnes již legendární, undergroundové skupiny Plastic People of the Universe, kterých hudba byla také použita k ozvučení filmu. )

Také často spolupracoval s Janem Švankmajerem nejenom na krátkých filmech (ZÁNIK DOMU, USHERŮ, JÁMA KYVADLO A NADĚJE, MUŽNÉ HRY; TMA, SVĚTLO, TMA; JÍDLO, JINÝ DRUH LÁSKY, KONEC STALINISMU V ČECHÁCH, FLORA, MASO), ale i na celovečerních (NĚCO Z ALENKY, LEKCE FAUST, SPIKLENCI SLASTI, OTESÁNEK – který získal ocenění Zlatého lva za Nejlepší film roku 2001).

Dále se podílel na hudebních klipech skupin jako Plastic People of the Universe, nebo Pražský výběr a televizních reklamách, či upoutávek. Spolupracoval i s bývalým členem legendárních Genesis, geniálním hudebníkem a aktivistou Peterem Gabrielem na grafické podobě CD Ceremony of Innocence, které vyšlo pod vydavatelstvím Real World. Také spolupracoval s Laternou Magikou na hrách Odysseus, či Minotaurus.

Jeho malby a kresby jsou každoročně viděny na výstavách (často dobročinných) nejenom po celých Čechách, ale i v jiných státech.


1.11.1957
Praha, Československo
Bedřich Glaser csfd

HradJídloZelený křečekStrojHostSamotář


Aktualizace osobnostního profilu Bedřich Glaser: 19.11. 2023 17:47