Claude Lanzmann (1925 - 2018)   † 92 let


Režisér, spisovatel a novinář Claude Lazmann se narodil v Paříži v židovské rodině pocházející z východní Evropy. Studoval na Lycée Blaise-Pascal ve městě Clermont-Ferrand (region Auvergne), kam se jeho rodina uchýlila během Druhé světové války. Jako člen Francouzské komunistické strany se během války připojil k francouzskému odboji. Po válce studoval na univerzitě v německém Tübingenu a působil na Svobodné univerzitě v Berlíně. Zde začal pracovat jako novinář a díky pozvání od Jeana-Paula Sartra psal pro časopis Les Temps Modernes, kde se později stal redaktorem. Dnes je zde vedoucím redaktorem.

Lazmannovým neslavnějším dílem je 9 a půl hodiny dlouhý dokument ŠOA o mašinerii vyhlazování Židů v Evropě během Druhé světové války. Lanzmann na filmu pracoval od roku 1974 po dobu 11 let. Dílo se vyznačuje tím, že zaznamenává historii holokaustu prostřednictvím detailních rozhovorů s přímými účastníky vyhlazování v polských táborech. Ve filmu není doprovodný komentář. Film se také pozoruhodný tím, že zde nejsou použity žádné historické záběry a pouze minimum inscenovaných záběrů. Výpovědi použité ve filmu byly vydány i knižně.

Kontroverzním tématům se nevyhýbal ani v dalších filmech – TSAHAL (o izraelské armádě) nebo UN VIVANT QUI PASSE (o návštěvě členů Mezinárodního červeného kříže v Terezíně během války). V roce 2013 navázal filmem LE DERNIER DES INJUSTES o Terezíně a vídeňském rabínovi Benjamin Murmelsteinovi, který byl v čele terezínské Židovské samosprávy. Rozhovory s ním natočil Lanzmann již v roce 1975 při přípravách filmu ŠOA.

V roce 2009 vydal Lanzmann paměti pod názvem Le lièvre de Patagonie. V roce 2011 obdržel Řád čestné legie, nejvyšší státní francouzské vyznamenání. V roce 2013 obdržel Čestného Zlatého medvěda na Mezinárodním filmovém festivalu v Berlíně.


27.11.1925
Paříž, Île de France, Francie
5.7.2018
Paříž, Île de France, Francie
Claude Lanzmann csfd

We Shall Not Die NowZiva PostecČtyři sestryUn filósofo en la arenaDer ClownClaude Lanzmann: Spectres of the ShoahPoslední z nespravedlivýchLe Rapport KarskiSimone de Beauvoir, on ne naît pas femmeSimone de Beauvoir, une femme actuelleSobibór, 14 octobre 1943, 16 heuresUn vivant qui passeHotel Konečná staniceŠoaNapalmTsahalPourquoi IsraelLes 18 du 57, Boulevard de StrasbourgLa Grande LibrairieL'invité


Aktualizace osobnostního profilu Claude Lanzmann: 24.4. 2024 19:06