Nancy Spungen (1958 - 1978)


Striptérka, prostitutka a postavička punkové scény Nancy Laura Spungen se narodila 27.2.1958 ve Philadelphii do židovské rodiny obchodníků Deborah a Franku Spungenovým. Nancy se narodila se závažnou cyanózou a málem se udusila pro nedostatek kyslíku pupeční šňůrou. Zdálo se, že nevznikly žádné poškození mozku a tak byla z nemocnice propuštěna osm dní po narození. V dětství byla problémové dítě se záchvaty vzteku a pláče. Již v té době jí pediatr předepsal kapalné barbituráty kvůli jejímu násilnickému chování, ale ani to nepomáhalo.

Na vysokou se dostala v šestnácti letech v dubnu 1974, ale po pár měsících byla zatčena za prodej marihuany. Později byla zatčena za krádeže na studentských kolejích a byla znova vyhoštěna. Její otec jí sice sehnal zaměstnání, ale byla vyhozena už první den, když byla přistižena při krádeži. Od té doby se živila okrádáním svých rodičů a prodejem drog. V 17 odchází do New Yorku, kde pracuje jako striptérka a prostitutka. Stala se groopie kapel Aerosmith, Ramones, Bad Company, The New York Dolls, Heartbreakers a Sex Pistols. V roce 1976 se při tajné štaci Anarchy Tour přestěhovala do Londýna, aby ulovila Jerryho Nolana z Heartbreakers. Poznává Sex Pistols a když zpěvák Johnny Rotten neprojevuje zájem uhání basáka Sida Viciouse a brzy se k sobě nastěhují. Bouřlivý vztah plný heroinu sledovaný bulvárem netrval ani dva roky.

Po rozpadu Sex Pistols roku 1978 se Nancy stává manažerem Sidovy kapely The Vicious White Kids a přesouvá se do hotelu Chelsea v New Yorku, kde její násilnický vztah se Sidem končí 12.10.1978. Tělo Nancy bylo nalezeno v koupelně s bodnou ránou v břiše. Bodná rána patřila noži od Sida, ale ten se cítil nevinen, i když si z předešlé propařené noci nic moc nepamatoval. Jelikož z bytu zmizely peníze a další drogy připadá v úvahu další teorie, že vše způsobil jeden z dealerů, který se zúčastnil party. Nancy během svého krátkého divokého života poskytla několik interview, objevila se v několika punkrockových dokumentech a mihla se i v kontroverzním filmu The Great Rock ´N´Roll Swindle (1980). Její život zmiňuje i několik knižních publikací.


27.2.1958
Philadelphia, Pennsylvania, USA
12.10.1978
New York, New York, USA
Nancy Spungen csfd

The Great Rock 'n' Roll SwindleSid: The Final CurtainWho Killed Nancy?Posledních 24 hodinSex Pistols: Děs a běsThe Clash: Westway to the WorldPunk and the PistolsD.O.A.Sex Pistols: Live at Thames Riverboat PartySex Pistols: God Save The Queen RevisitedPunk Britannia


Aktualizace osobnostního profilu Nancy Spungen: 31.10. 2023 09:25