Josefa Pechlátová (1890 - 1974)


Josefa Pechlátová působila od mládí v pražských kabaretech, například U bílé labutě, pod vedením ředitele Alfréda Vladyky působila také v jeho kočovné divadelní společnosti; v této době vystupovala pod uměleckým jménem Pepča Pechlátová. Po druhé světové válce ale přestala aktivně hrát, až do šedesátých let však byla členkou hereckého souboru Československého rozhlasu, kde nadále uplatňovala a rozvíjela své schopnosti.

S prvním filmařským úkolem se Pechlátová potkala jako jedna z venkovských žen ve feministické komedii VZBOUŘENÍ NA VSI (1949). Podobně nevelkými hereckými úkoly byla pověřována i v následujících letech, před filmovou kameru však předstupovala i s několikaletými odstupy, až koncem 60. letech začala paradoxně vzhledem k blížící se osmdesátce hrát v několika filmech ročně. V rolích babiček se objevila v kultovním snímku SVATBA JAKO ŘEMEN (1967), zcela minimální, ale výraznou roli stařenky s pletením vystřelené výbuchem na strom, si zahrála v pohádce ŠÍLENĚ SMUTNÁ PRINCEZNA (1968). Za zmínku pak stojí spolupráce s režisérem Evaldem Schormem, který ocenil dosah jejího herectví hned v několika svých významných filmech (FARÁŘŮV KONEC, 1968; DEN SEDMÝ – OSMÁ NOC, 1969; PSI A LIDÉ, 1971). Větší roli venkovské prababičky konfrontující svůj svět s pražskou rodinou si pak zahrála v dodnes známé komedii HOGO FOGO HOMOLKA (1971). Od 60. let začala Pechlátová točit také pro televizi, objevila se v několika seriálech (ELIŠKA A JEJÍ ROD, 1966; BYLI JEDNOU DVA PÍSAŘI, 1972), jako starou kovářku jsme ji mohli vidět ve filmu BABIČKA (1971). Naposledy se Josefa Pechlátová připomněla epizodkami v komediích JÁCHYME, HOĎ HO DO STROJE (1974) a MŮJ BRÁCHA MÁ PRIMA BRÁCHU (1975). Druhý ze jmenovaných filmů měl premiéru až téměř rok po její smrti.

Josefa Pechlátová zemřela v Praze 29. září 1974 ve věku 84 let.


5.5.1890
Mladá Boleslav, Čechy, Rakousko-Uhersko
29.9.1974
Praha, Československo
Josefa Pechlátová csfd

Můj brácha má prima bráchuJáchyme, hoď ho do stroje!Muž, který se spustilOsud jménem KamilaTelevize v Bublicích aneb Bublice v televiziJakou barvu má láskaKufrNa shledanou v lepších časechKronika žhavého létaNávratyO SněhurceSilniceSlepé střevoBabičkaDívka na koštětiNávrat pana RyšánkaPsi a lidéVelikonoční dovolenáVodník z KaňkyZázrak v OužlebičkáchŽeny v ofsajduHogo fogo HomolkaKapacitaDen sedmý, osmá nocPanenství a kriminálSměšný pánZabil jsem Einsteina, pánové...Žalář nejtemnějšíFarářův konecJak chodí babičky spátŠíleně smutná princeznaNoc nevěstySvatba jako řemenVrátil se z MontrealuHrdina má strachPerličky na dněKrálíci ve vysoké trávěRozrušená zeměDařbuján a PandrholaPáté kolo u vozuDivotvorný kloboukPan NovákVzbouření na vsiChalupářiMatkaBoříkovy lapálieByli jednou dva písařiPan TauKamarádiEliška a její rodPřípady komisaře Mejzlíka


Aktualizace osobnostního profilu Josefa Pechlátová: 9.11. 2023 09:08