Milena Zahrynowská (1941 - 1986)


Milena Zahrynowská se narodila 10. listopadu 1941 v Praze. Po studování tanečního, kompozičního a dirigentského oddělení roku 1962 absolvovala pražskou Státní konzervatoř. Již během studií se stala elévkou, tanečnicí, herečkou a zpěvačkou Armádního uměleckého souboru Víta Nejedlého a Divadla Na Fidlovačce. A až do své náhlé smrti byla operetní sólistkou Hudebního divadla v Karlíně a v Nuslích (1963 – 1986).

Svojí přirozenost, roztomilost a atraktivní zjev, příjemný obličej, výrazné krásné oči, milý kouzelný úsměv uplatňovala v rozverných operetách, konverzačních hrách, komediích a tingl tanglech. Byla provdána jako Milena Sychrová a měla dvě děti. Jejím synem byl herec, zpěvák a moderátor Filip Sychra (*1972). Postupně, ale ojediněle, byly některé její písně vydány, např. na gramofonové desce „Václav Hybš a jeho hosté“ (1976) a na DVD „Největší hity Semaforu 2“ (2007) zpívala „Písničku pro kočku“.

Milena Zahrynowská se objevila například v inscenacích, hrách a titulech „Rose Marie“ (Wanda), „Malý pan Albert“ (První sestra), „Trampoty profesora Prilta“ (Koka), „Chan & Son Company“ (Tanečnice), „Sekta“ (Eva), „Divotvorný hrnec“ (Susan Rychtariková), „Tři mušketýři“ (Cikánka), „Otec, matka, Jan a Katka“ (Monika), „Julie, ty máš nápady!“ (Alice Crichtonová), „Uličnice“ (Bessie), „West Side Story“ (Milá Anita), „Hledá se panic“ (Růžena Ribotová), „Šach jeho veličenstvu“ (Neteř Mary Suffolková), „Nejlíp je u nás“ (Dcera Pavla Ctiradová), „Ples v hotelu Savoy“ (Komponistka Mustafa Daisy Parker), „Šest žen“, „Jonáš a tingl tangl“, „Zlatý zub“ a další.

V českém filmu zazářila v menších i větších postavách během 60. a 70. let. Nejdříve se objevovala jako tanečnice v baru v Brynychově SMYKU (1960), nevěsta v dramatickém KŘIKU (1963) Jaromila Jireše, tanečnice v Trigger Whisky Saloonu ve slavné Lipského parodii LIMONÁDOVÝ JOE ANEB KOŇSKÁ OPERA (1964), tanečnice v Roháčově a Svitáčkově hudební féerii KDYBY TISÍC KLARINETŮ (1964), tanečnice Ester Nakoncová v povídce JAK SE KOUPE ŽENA Ladislava Rychmana z triptychu ZLOČIN V DÍVČÍ ŠKOLE (1965), Esther v Krškově POSLEDNÍ RŮŽI OD CASANOVY (1966) a jako recepční Kolářová v rámcové povídce FABRICIUS A ZUZANA Miloše Makovce z PRAŽSKÝCH NOCÍ (1968).


10.11.1941
Praha, Protektorát Čechy a Morava
5.12.1986
Praha, Československo
Milena Zahrynowská csfd

Hodinářova svatební cesta korálovým mořemTaková tečka na mapěTisíc a jedna nocDas unsichtbare Visier - Das Nest im UrwaldDas unsichtbare Visier - Der römische WegJ. TuwimFrancouzská opereta mimooffenbachovskáLásky Emanuela PřibylaKalifův prstenPapá OffenbachFlirt se slečnou StříbrnouPrípad jasnovidca HanussenaPřípad pro začínajícího kataSlasti Otce vlastiPražské nociŽvanivý slimejšRozmarýnkův zlatý klíčekSedm žen Alfonse KaráskaPoslední růže od CasanovyZločin v dívčí školeKdyby tisíc klarinetůLimonádový Joe aneb Koňská operaKřikPan TauZemě úsměvů a snůÚsměvy a slzí třpytDreyfusova aféraMilan Drobný: Písnička pro kočkuBílý akátUličniceGentlemaniBakalářiSokyněZpívající přístavyTo všetko bolo včeraSvatební cesta aneb Ještě ne, Evžene!Ať se lidi mají rádi... aspoň dnesTo je ta Praha... aneb Hybš hraje HašleraCo neodnesl časKabaret U dobré pohodyVydržte až do půlnoci!Dostaveníčko u OrlojeProgram orchestru Karla VlachaChvíle pro písničkuDvacet minut s písničkouKdyž muzika začne hrát modré armáděBlázinec ve všech poschodích aneb Dům ve společné péčiBejvávaloVysílá studio A


Aktualizace osobnostního profilu Milena Zahrynowská: 13.11. 2023 04:34