Jason Reitman 46 let


Jason Reitman, narozen 19. října 1977, je kanadský režisér, scénárista, producent a herec. Je tvůrcem nezávislých filmů, což dokazuje i seznam jeho režisérských vzorů: Stanley Kubrick, Kevin Smith, Wes Anderson, Richard Linklater, Alexander Payne a Paul Thomas Anderson. Je rovněž synem slavného otce, režiséra Ivana Reitmana, tvůrce kultovních KROTITELŮ DUCHŮ.

Svůj první „velký“ film, THANK YOU FOR SMOKING, natočil v roce 2005 podle knihy Christophera Buckleyho. Film byl úspěšný jednak ekonomicky, když vydělal 24 milionů dolarů, ale rovněž filmařsky, protože získal dvě nominace na Zlatý Glóbus.

Jeho druhým a zatím posledním filmem je JUNO (2007). Film sklidil v loňském roce velký úspěch, který byl korunován čtyřmi nominacemi na Oscara, z nichž jednu proměnil za nejlepší originální scénář. Neuspěl tak v kategoriích nejlepší film, nejlepší režie a nejlepší ženský herecký výkon. Pro Rogera Eberta se nicméně JUNO stala filmem roku 2007. Film byl rovněž úspěšný u diváků, jen v kinech ve Spojených státech vydělal přes 140 milionů dolarů, což je při rozpočtu 7,5 miliónu fantastické číslo.

V současnosti Reitman připravuje nový film s názvem UP IN THE AIR, kde bude hrát George Clooney, a který by měl do kin přijít v roce 2009. Jedná se opět o adaptaci knižní předlohy, tentokráte z pera Waltera Kirna, autora předlohy k jinému nezávislému snímku THUMBSUCKER.


19.10.1977
Montréal, Quebec, Kanada
Jason Reitman csfd

Krotitelé duchů: OdkazHlavní kandidátTullyMuži, ženy a dětiProdloužený víkendZnovu a jinakLítám v tomJunoDěkujeme, že kouříteCasualKanclRoast BattleUncle SamSaturday Night LiveSvoleníGulpVěříme v BohaH@OperationUntitled Ghostbusters Afterlife SequelDen otcůDavePolicajt ze školkyKrotitelé duchů IIDvojčata21 Years: Richard LinklaterAnd the Oscar Goes To...How to Make a ManMisery Loves ComedyBeyond WordsGuión busca estrellaFront Row Flynn


Aktualizace osobnostního profilu Jason Reitman: 31.10. 2023 05:05