Trent Reznor 58 let


Michael Trent Reznor v sobě objevil hudební talent již v pěti letech, kdy se začal aktivně věnovat hře na piano. Na střední škole si přibral i další nástroje, účinkoval ve školní kapele a dramatickém kroužku. V osmnácti letech opustil rodný kraj a vyjel na zkušenou. Pod vlivem Davida Bowieho či Lou Reeda se v pubertě stal řadovým členem hudebních skupin jako The Innocent, Option 30 či Exotic Birds. S poslední jmenovanou se krátce objevuje se ve filmu SVĚTLO MÉHO DNE.

V roce 1994 Reznor vydává třetí řadové album „Downward spiral“, pro mnohé dodnes nepřekonané, každopádně jednu z nejzásadnějších desek devadesátých let s legendárními opusy jako Closer či Hurt. V tuto chvíli je Reznor na vrcholu tvůrčích sil a stává se ikonou elektronicko-industriální scény a vzápětí hvězdou hudebního průmyslu se vším všudy (což platí zejména pro USA, v Evropě a hlavně v ČR si Reznor i NIN až donedávna udržovali statut vcelku „nezávislé“ kapely). Spolupracuje s proslulými hudebníky všech žánrů, mj. vyráží na turné s Davidem Bowiem, s nímž se objevuje i v jeho klipu „I´m afraid of Americans“ a spolupracuje na jeho nové desce „Earthling.“ Po pětileté pauze vynucené zejména depresemi a problémy s drogovou a alkoholovou závislostí, vychází v roce 1999 netrpělivě očekávané čtvrté album „The Fragile.“ NIN znovu koncertují, z turné později vychází záznam AND ALL THAT COULD HAVE BEEN. Po opětovně dlouhé pauze přichází Reznor v roce 2005 s albem „With teeth“ znamenající příklon ke „kytarovějšímu“ zvuku a NIN vyrážejí na dlouhé turné, které dokumentuje DVD záznam BESIDE YOU IN TIME. Po nezvyklé krátké době je v roce 2007 hotova nová deska „Year Zero.“ V konceptuálním a hudebně na výsost postmoderním avšak plně funkčním kompletu je nám prezentována nelichotivá vize USA blízké budoucnosti, jejíž pozadí můžeme sledovat dávno před vydáním alba díky masivní internetové kampani spočívající v hraní tzv. alternate reality game stejného názvu. V rámci turné k albu NIN také po dlouhých 13 letech zamíří i do ČR. O pouhý rok později vychází na Reznorově novém labelu The Null Corporation prakticky instrumentální ambientní dvojalbum „Ghosts I-IV“, jež je zakrátko, a to bez reklamy a propagace doprovázeno zatím poslední deskou THE SLIP. Ta je nabídnuta fanouškům zcela zdarma ke stažení na webu kapely a až později vychází pro zájemce limitovaná edice v hmotné podobě, na níž se nachází rovněž DVD se záznamem ze zkušebny, kde kapela sehraje 5 kusů z alba. V roce 2009 Reznor vyhlašuje pauzu od NIN, zároveň po letech dochází ke konsolidaci jeho soukromého života, když se ožení se zpěvačkou a hudebnicí Mariqueen Maandig, s níž zakládá hudební projekt How to destroy angels.

Co se týče filmové stránky Reznorovy tvorby, při tvorbě videoklipů spolupracoval s mnoha legendami jako David Fincher (Only) či Mark Romanek (Closer, The perfect drug). Kromě koncertních a klipových nahrávek je ale Reznor spjat se světem filmu především opět svojí hudbou. Produkoval a zkompletoval dva kultovní soundtracky k filmům TAKOVÍ NORMÁLNÍ ZABIJÁCI a LOST HIGHWAY, pro oba filmy také složil několik původních skladeb. Přes nesporný úspěch tohoto počínání jej však Reznor v posledních letech posunul na další úroveň, když spolu s kolegou Atticusem Rossem začali pracovat na klasickém orchestrálním soundtracku pro film Davida Finchera THE SOCIAL NETWORK. Za svoji práci byli kromě mnoha dalších cen a nominací odměněni Oscarem. S Davidem Fincherem pak navázali spolupráci ihned při jeho dalším filmu, a to u MUŽŮ, KTEŘÍ NENÁVIDÍ ŽENY. Reznor byl rovněž znám pro svůj pozitivní vztah k počítačovým hrám, ke slavné střílečce Quake rovněž složil hudební doprovod. Skladby Nine inch nails se objevily v celé řadě dalších filmů jako VRÁNA, TOMB RAIDER, SEDM, ZKURVENÁ GENERACE, RESIDENT EVIL či v traileru na historický opus 300.


17.5.1965
Mercer, Pennsylvania, USA
Trent Reznor csfd

A Fall from GraceZabijákŽelvy Ninja: Mutantí chaosDo morku kostíEmpire of LightDušeMankWavesDevadesátkyV pastiDen patriotůZmizeláMuži, kteří nenávidí ženySociální síťWatchmenVálka ve VietnamuJe s námi konec?ClosureTrent Reznor & Atticus Ross: (You Made It Feel Like) HomeJohnny Cash: HurtNine Inch Nails - PinionThe Black GhiandolaNine Inch Nails: BrokenSlip, TheRecycledSvětlo mého dneMěstečko Twin PeaksIndustrial Accident: The Story of Wax Trax! RecordsNeposlušníDavid Bowie: The Man Who Stole the WorldSCORE: A Film Music DocumentaryBeautiful NoiseI Dream of WiresNine Inch Nails - koncert 2013Sound CityFixThe Social Network: SwarmatronThe Social Network: Trent Reznor, Atticus Ross and David Fincher on the ScoreMetal Machine Music: Nine Inch Nails and the Industrial UprisingNine Inch Nails Live: Another Version of the TruthNine Inch Nails Live: Beside You in TimeBest of BowieDavid BowieNine Inch Nails Live: And All That Could Have BeenWoodstock '94Nine Inch Nails - Less ThanMantraNine Inch Nails - Came Back Haunted


Aktualizace osobnostního profilu Trent Reznor: 10.11. 2023 13:21