Erik Pardus (1957 - 2011)


Erik Pardus se narodil 2. února 1957 v Uherském Hradišti. Už od dětství žil v Brně. Herectví vystudoval na brněnské Státní konzervatoři a na JAMU, kterou absolvoval roku 1982. Po absolvování se stal až do předčasného konce svého života členem Divadla bratří Mrštíků, dnes Městské divadlo Brno (1. únor 1982 – 10. květen 2011), které se stalo jeho jediným angažmá.

Rozličné postavy sehrál (jich více jako sto) v inscenacích „Babička“ (Jan), „Strakonický dudák“ (Matěj), „Dům se sedmi balkóny“ (Uriel), „Cokoli chcete“ (Danny), „Poprask na laguně“ (Toffolo), „Něžný barbar“ (Eman), „Škola pomluv“ (Benjamin), „Lucerna“ (Vodník Ivan), „Revizor“ (Sluha Osip), „Věc Makropulos“ (Solicitátor Vítek), „Višňový sad“ (Jepichodov), „Pension pro svobodné pány“ (Mulligan), „Mam’zelle Nitouche“ (Celestin), „Mamon Lescaut“ (Pierre), „Brouk v hlavě“ (Romain), „Mandragora“ (Syr a Ligur), „Smrt obchodního cestujícího“ (Wagner), „Othello“ (Jago), „My Fair Lady“ (Zoltán), „Maryša“ (Lízal), „Naši Furianti“ (Habršperk), „Osudy dobrého vojáka Švejka“ (Švejk), „Divotvorný hrnec“ (Čochtan), „Smrt Pavla I.“ (Pavel I.), „V jámě lvové“ (Arthur Kirsch), „Poprask na laguně“ a nebo „Jméno růže“ (Salvátor).

Avšak vůbec první herecké zkušenosti nezískal Erik Pardus na divadelních jevištích, ale předtím už před filmovou kamerou. Už jako dvanáctiletý debutoval v kinematografii jako mladý Standa Hálek v dětské detektivce Josefa Pinkavy MLČENÍ MUŽŮ (1969) a v titulní úloze jako žák 5. třídy Míša Dvořák v dalším dětském snímku DOSPĚLÁCI MŮŽOU VŠECHNO (1969) Radima Cvrčka.

Po dvou letech se objevil na filmovém plátně v dalších dětských postavách Jana Proška ve filmu podle románu Boženy Němcové BABIČKA (1971) Antonína Moskalyka a Petrova (Pavel Brabec) kamaráda Martina v psychologickém příběhu režiséra Pinkavy PANTER ČEKÁ V 17:30 (1971).


2.2.1957
Uherské Hradiště, Československo
10.5.2011
Brno, Brno, Jihomoravský kraj, Česko
Erik Pardus csfd

Dům U Zlatého úsvituBekyně mniškaČeský HonzaO ševci Ondrovi a komtesce JůlinceBalíciTo vánoční šturmování aneb Pokoj lidem dobré vůleO princezně se zlatým lukemJak se Kuba stal mlynářemNoční strážPůlnoční večeřeO líné Pepině, Vojtovi a sedmi rarašíchHonzíkKrál lenochůPapírový mostKapsáři a falešný uhlířZtráta pamětiNejlepší lékař mého životaSilvestr 1886Dokonalá fintaTrpká chuť slávyZlatý drakSvatba s generálemDlouhý týdenTrojúhelníková podobnostProč nevěřit na zázrakyStrom vědění dobréhoRomance za korunuRodeoBabičkaPanter čeká v 17.30Dospěláci můžou všechnoMlčení mužůKriminálka AndělOkno do hřbitova3 plus 1 s Miroslavem DonutilemOšklivka KatkaČetnické humoreskyČerní baroniHříšní lidé města brněnskéhoDetektiv Martin Tomsa


Aktualizace osobnostního profilu Erik Pardus: 26.2. 2024 06:28