Zdeněk Junák 72 let


Zdeněk Junák se narodil na Mikuláše roku 1951 v Kroměříži. Jeho otec byl potravinářský chemik a doufal, že syn po něm zdědí nadání na tento vědní obor. Zdeněk však již ve školních škamnách projevoval spíše talent bavit své okolí. Své drobné handicapy řešil právě humorem, s nadsázkou vzpomíná, jak se ho, coby neohrabaného chlapce, tělocvikář snažil zesměšnit. Snadno se tomu ubránil tím, že sám šaškoval, přeháněl problémy, zamotal se do kruhů, předstíral úraz. To byly jeho první herecké kreace. A odtud vedla cesta na JAMU. Od studia této brněnské umělecké školy zakotvil Zdeněk Junák v Brně. Pouze na rok si po absolutoriu odskočil do zlínského Divadla pracujících. Ale po vojně se vrátil zpět do Brna.

Již v době působení Junáka v Mahenově divadle o něj projevila zájem televize, účinkoval proto v několika desítkách televizních inscenací i seriálů. Zájem filmu přišel až po fúzi Mahenova divada s Divadlem na provázku (1992), kdy mnoho členů souboru přešlo do Městského divadla bratří Mrštíků. Již v roce 1992 si Zdeňka Junáka vyhlédla Věra Chytilová a nabídla mu roli v DĚDICTVÍ ANEB KURVAHOŠIGUTNTÁG.

Zajímavé příležitosti dostal Junák také ve svém novém angažmá, kde se často objevuje i v muzikálech. Z jeho rolí můžeme zmínit barona van Swietena v Amadeovi, moderátora v Ginger a Fredovi, Jevgenije Dorna v Rackovi, Pozza v Čekání na Godota, prince Waleského v Keanu IV., Buška v Našich furiantech, dlouhodobě hraného Ferraillona v Broukovi v Hlavě, Tovjeho v Šumaři na střeše. A konečně Abrama Beera v Koločavě, za nějž byl Zdeněk Junák nominován na cenu Thálie.

Zdeněk Junák se také s vervou věnuje dabingu, ať již je to Horst Fuchs z teleshoppingu, nebo česky hovořící Sean Connery, Alan Alda, Chevy Chase, Ottfried Fischer nebo Gérard Depardieu. Televizní diváci si ho vybaví jako poručíka Ambrože z televizního seriálu ČETNICKÉ HUMORESKY (1997).


6.12.1951
Kroměříž, Československo
Zdeněk Junák csfd

Dům v lukáchPiknik u cestyZbojníkSe zvířátky o vesmíruWesternstoryČeský HonzaO princezně se zlatým lukemDvojroleHarumpantZvědavý oselJak se Kuba stal mlynářemPrsten a řetězSen o krásné panněNoční strážDědictví aneb KurvahošigutntágPřípad s černým vzaduTvář za sklemČerná FortunaJízda králůKoeficient užitečného mužeZtráta pamětiMiliónový chlapNejlepší lékař mého životaSilvestr 1886Vysoká hraTrpká chuť slávyŠahrazádNasredinObrazSkřivánek a sovaSvatba s generálemZelený ptáčekO chytrém šachoviParcela 60, katastr LukoviceSoudce a drahokamKabát na mladíkaOdchod bez řádůObyčejný důvodZelené červené jablkoExponát smrtiKarolina aneb Příběh ze starých časůKdo chytá štěstí za pačesyPožehnaný věkRváčČtyři na sněhuŠkolní večírekŽivnost jako řemenDomácí strava je domácí stravaJako všichni v této uliciKufr plný nadějíOpustíš-li mne...V hodině nejtěžšíNerovná láskaPřed premiérouV každé kaluži slunceJednou v Karlových VarechSkleněná dámaDobré ráno, Brno!Pálava


Aktualizace osobnostního profilu Zdeněk Junák: 6.11. 2023 11:07