Miluše Voborníková 74 let


Zpěvačka Miluše Voborníková je rodačkou z Mladé Boleslavi, kde také vystudovala střední zdravotnickou školu (1967), své pěvecké vlohy zdokonalovala následným studiem na Lidové konzervatoři v Praze (1967-1969). Mezitím uspěla v konkurzu do divadla Semafor, kam byla v roce 1968 angažována jako zpěvačka.

Z jejích největších hitů připomeňme například duety s Jiřím Grossmanem (Gimmi det ding, Pupákova píseň lásky), z jejích samostatných titulů to byly písně jako Baletka Lenka, Pod modrou oblohou, V Čibu je bál nebo Úsměv je lék. Díky popularitě semaforských pásem převzatých do vysílání Československé televize stoupala i popularita Miluše Voborníkové a v první polovině sedmdesátých let dosahovala i solidního umístění v anketě Zlatý slavík. U firmy Supraphon vydala kromě řady singlů také dvě LP desky (Miluška Voborníková, 1972; Doteky, 1976).

Kromě zpěvu a divadla se Miluše Voborníková příležitostně uplatnila i jako herečka před kamerou. Větší roli dostala v dnes již zapomenutém psychologickém příběhu JSEM NEBE (1970), menší úlohy jí připadly ve známějších komediích ŽENY V OFSAJDU (1971) nebo HODINÁŘOVA SVATEBNÍ CESTA KORÁLOVÝM MOŘEM (1980), velkou příležitost jí nabídlo televizní drama LEV V ULICÍCH (1972), kde hrála s Vladimírem Menšíkem. Diváci také dobře znají její píseň Krása skrývaná, kterou zpívala ve filmu METRÁČEK (1971).

V roce 1972 začala Voborníková spolupracovat se zpěvákem Petrem Spáleným (*1944) a jeho skupinou Apollobeat, z jejich společných počátků vynikl duet Mně se zdá (1972), v rámci Semaforu pak spolu vystupovali i v následujících letech, Voborníková se pak stala Spáleného druhou manželkou. Od roku 1990 je Miluše Voborníková členkou Divadla Jiřího Grossmanna, později své působení rozšířila i o zpěv v muzikálech (Romeo a Julie, Babička), dodnes příležitostně vystupuje na koncertech svého manžela Petra Spáleného. Její pěveckou kariéru zmapovala dvě profilová CD dvou různých vydavatelství ovšem pod stejným názvem (Miluška Voborníková – Popron, 1999; Supraphon, 2007).


25.12.1949
Mladá Boleslav, Československo
Miluše Voborníková csfd

Hodinářova svatební cesta korálovým mořemKouzelný kolotočO ševci MatějoviLev je v ulicíchMiláčekPůlnoční kolonaZnojemský senLásky Emanuela PřibylaŽeny v ofsajduJsem nebePopStoryDvojí tvář spartakiádPříběhy slavnýchRůžové brýle Nadi UrbánkovéNávštěvní den č. 7Decentní večerHop dva tři Miloslava Šimka a Jiřího Grossmanna ...Návštěvní den Miloslava Šimka a Jiřího GrossmannaNávštěvní den Miloslava Šimka a Jiřího Grossmanna v SemaforuŽáci Šlitr mezi nebem a zemíJsou hvězdy, které nehasnouBarvy životaLexikonSemafor má 40Znovu Na VlachovceLegendy taneční hudbyMuzikanti, co děláte?TelefonyPortréty z not - Miluška je našeMinikabaret na vaše přáníZajíc v pytliPísničky včera, dnes a na zítřekV klokotu velkoměstaŠest ran do kloboukuŠestý den je sobotaPísničky pro pamětníkyDnes uvádí...Dechovka pro každé počasíKvětomluvaPísničky roku 1973Skleněná pohádkaVydržte až do půlnoci!Vzpomínka na Jiřího GrossmannaProgram orchestru Karla VlachaSilvestr budiž pestrý aneb Do půlnoci mnoho času nezbýváChvíle pro písničkuKabinet 71Obrázková fantazieDobrý večer s WaldemaremJaro v SupraphonuRendez-vous při DunajiJak se máte, co děláte?


Aktualizace osobnostního profilu Miluše Voborníková: 14.11. 2023 13:34