Ľudovít Ozábal (1922 - 1992)


Narodil se jako nejmladší z deseti sourozenců do rodiny národního buditele, učitele a později i školního inspektora Jozefa Ozábala. Téměř všichni sourozenci, včetně Ľuda, byli významní činovníci skauta, ve kterém velmi aktivně působili. On sám obdržel nejvyšší skautské vyznamenání – Řád stříbrného vlka.

Rovněž psal divadelní hry, byl recitátorem a ilustrátorem. V sedmdesátých letech byl oceněn titulem zasloužilý umělec. V divadle působil až do roku 1983, kdy odešel do důchodu. Zbytek života strávil Ľudo, jak si rád nechal říkat, obklopen tatranskou přírodou na chalupě, kterou koupil v dědince Vyšná Boca, kde za ním rádi jezdili jeho herečtí kolegové a přátelé, například Ladislav Chudík, Karol Machata, František Dibarbora nebo Jozef Króner.


25.1.1922
Nitra, Československo
16.8.1992
Liptovský Mikuláš, Československo
Ľudovít Ozábal csfd

Muž so zeleným batohomSedím na konári a je mi dobreVaša vec, pán komisárMatej Bel z OčovejModrá zelená zónaPostupimská konferencia 1945Profesorova dcéraTá dámaNebezpečné známostiPotopená katedrálaBambusová dievčinaEžo VlkolinskýZbojnícky tanecZem nezasľúbenáBlízko odpovedeLúčeniePravdu, nič len pravduVládca OidipusVzkriesenie MínyAmerická tragédiaJedna žena navyšeKeby som mal dievčaNežiadúciEšte sa nevraciamProfesor SonnenbruchSimultánka s AľochinomVýstrely spod žltej kutneTajný agentVeľká noc a veľký denTeheránska konferencia 1943Will ShakespeareŠíre morePovíchricaProcesCesta zarúbanáSvätá BarboraPrípad jasnovidca HanussenaDobrodružstvo pri obžinkochDvorné dámyFrancois Villon - spor o básnikaSudca a jeho katNepochovaníNylonový mesiacSám vojak v poliTajomstvoBoxer a smrťBratiaPřerušená píseňSmrť sa volá EngelchenSkaly a ľudiaPole neoranéBoj sa skončí zajtraKatkaBílá tmaTo je váš prípad, Šetaffy...a teraz sa rozhodniSvadba bez nevestyJedenáste prikázanieVivat Beňovský


Aktualizace osobnostního profilu Ľudovít Ozábal: 5.3. 2024 06:39