Zora Polanová (1917 - 1999)


Zora Polanová se narodila 9. října 1917 v Praze. Pro herecké povolání se připravila na dramatickém oddělení pražské Německé konzervatoře (1932 – 1934). Ještě ve 30. letech započala hereckou kariéru v žižkovském Akropolisu (1934 – 1936) a v letech 1936 – 1942 hostovala v Uranii, v Rokoku a v Tylově divadle v Nuslích.

Následně zakotvila až do svého odchodu na penzi v Městských divadlech pražských (1951 – 1978), kde hostovala do 90. let. Na začátku 90. let ještě stihla vystupovat v Pražském kulturním středisku.

Jako charakterní herečka tvořila v prvních letech Marii („Vesnice žen“), Hymen („Jak se vám líbí“), Apaturu Iris („Ze života hmyzu“), Káču („Hrátky s čertem“), Květinářku („Petr a Lucie“), Zdenku („Poslední muž“), Agátu Tichonovnu („Ženitba“), Haedilium („Lišák Pseudolus“), Janu z Arcu („Svatá Jana“), Marii („Večer tříkrálový“), Amélii („Dům doni Bernardy“), Dorotku („Potopa světa“), Spravedlnost („Marné chytračení“) a nebo Juno („Nebe na zemi“).

V Městských divadlech pražských se Polanová účastnila inscenací „Poušť rozkvete“ (Klava), „Jarní vítr“ (Studentka), „Pygmalión“ (Slečna Hillová), „Měsíc nad řekou“ (Růžena Pavlátová), „Strýčkův sen“ (Anna Nikolajevna), „Host do domu“ (Jindrová), „Ivanov“ (Marfa), „Gazdina roba“ (Poluša), „Skleněný zvěřinec“ (Amanda), „Komedie plná omylů“ (Povětrná dívka), „Příliš štědrý večer“ (Servírka), „Smrt guvernéra“ (1. Dáma), „Fyzikové“ (Lina Rosová), „Čekanky“ (Marie), „Mouchy“ (Žena), „Tři dámy s pistolí“ (Elli), „Marie Stuartovna“ (Hana), „Čtrnáctý hrabě Gurney“ (Paní), „Fidlovačka“ (Vdova Klinkáčková), „Mladý muž a bílá velryba“ (Matka), „Tři dámy s pistolí“, „Manžel pro Opalu“ i „Druhý výstřel“ apod.


9.10.1917
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Rakousko-Uhersko
13.10.1999
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Česko
Zora Polanová csfd

Rakovina vůleProdloužený časSmečPoslední slovo má obžalovanýŠest medvědů s CibulkouSvatá hříšnice„Rakev ve snu viděti...“Kdo chce zabít Jessii?Slečny přijdou pozdějiČintamani & podvodníkKolik slov stačí lásce?OseníPřípad ještě nekončíAnna proletářkaHříšní lidé města pražskéhoPříliš štědrý večerBakaláři


Aktualizace osobnostního profilu Zora Polanová: 31.10. 2023 06:45