Wisit Sasanatieng 60 let


Wisit Sasanatieng se narodil 28. června 1963 v Bangkoku. Vystudoval vystudoval obor návrhář interiérů na univerzitě Silpakorn, kde se seznámil s dalším budoucím režisérem, Nonzee Nimibutrem. Během té doby také často chodil do Thajského Filmového Archívu na promítaní starých thajských filmů, ze kterých poté čerpal inspiraci pro svá díla. Po dokončení studií začal spolu s Pen-Ek Ratanaruangem natáčet reklamy pro Film Factory. Už v té době začal používat svůj typický výtvarný styl s přesycenými barvami, jež poté proslavil ve filmech. V roce 1997 napsal svůj první scénář pro Nonzee Nimibutra, krimi drama 2499 ANTAPAN KRONG MUANG (Dang Bireley's and Young Gangsters), podle skutečného příběhu známého thajského gangstera Dang Bireleye. Po uvedení do kin snímek překonal dosavadní žebříčky návštěvnosti a získal ocenění na několika festivalech. I jejich další společný projekt, horror NANG NAK (1999) podle známé thajské legendy o duchovi jménem Mae Nak, si získal podobný úspěch. Podle mnohých oba filmy oživily thajský filmový průmysl a jsou označovány za počátek nové filmové vlny.

V roce 2007 oznámil, že se svým dalším snímkem chystá restartovat sérii o maskovaném hrdinovi Insee Daengovi. Ta sestávala z šesti filmů, natočených v letech 1959 až 1970, ve kterých hrál hlavní roli v té době nejpopulárnější herec Mitr Chaibancha. Natáčení však bylo provázeno problémy a režisér byl nucen několikrát navýšit rozpočet, díky čemuž se INSEE DAENG (Red Eagle) dostal do kin až v roce 2010. Po uvedení film v Thajsku sklidil nadšené kritiky, v zahraničí jej však naopak kritici strhali a také v žebříčcích návštěvnosti příliš nezabodoval. Ještě během natáčení Insee Daeng stihl natočit další krátký snímek, TATSANAA (Sightseeing, 2010) jako součást projektu SAWASDEE BANGKOK.

Krátce po dokončení Insee Daeng Wisit Sasanatieng oznámil, že končí s natáčením pro filmová studia a jeho další snímky už budou pouze nezávislé. K tomu ho údajně donutily problémy a neshody s producenty právě při natáčení Insee Daeng. Prvním indie projektem se stalo životopisné drama SURIYA o tajemném Muay Thai boxerovi jež působil v severním Thajsku ve 40. letech. Kromě toho nadále natáčí reklamy, ilustruje knihy a chystá se napsat vlastní komiks.


28.6.1963
Bangkok, Thajsko
Wisit Sasanatieng csfd

Kdo je tady vrah?Pravda z díry10 let v ThajskuSing-SuRun PheeSuriyaIn See DaengKamaelliaSawasdee BangkokPen choo kab peeObčan pesFah talai joneNorasinghavatarNang nak2499 antapan krong muang


Aktualizace osobnostního profilu Wisit Sasanatieng: 4.4. 2024 19:47