Ivana Vondrovicová 79 let


Ivana Vondrovicová je herečka, básnířka a pedagožka. Narodila se v Praze. Dětství strávila na Mělníku. Po maturitě vystudovala DAMU, obor činoherní herectví.

Působila rovněž v Československé televizi. Ztvárnila jednu z ústředních postav v inscenaci Domácí víno režiséra Františka Filipa, hlavní roli v pohádce Vo modrým ptáčku režisérky Věry Jordánové a řadu rolí v pohádkách režisérky Vlasty Janečkové (např. O Popelákovi, O hloupé havířce aj.)

Pravidelně spolupracovala s vydavatelstvím Supraphon. Po roce 1993 se věnovala pedagogické a lektorské činnosti na Fakultě žurnalistiky UK, na DAMU a v České televizi.

V pozdějším věku se věnovala psaní poezie, pořádala autorská čtení a poetické večery. V roce 2018 vydala sbírku básní s názvem „Krajina ve mně“.


6.8.1944
Praha, Protektorát Čechy a Morava
Ivana Vondrovicová csfd

O zlatém pokladuKrál a zlodějO hloupé havířceVíš jak zpívá zvonek...?O zrzavé AnduleKouzelný cedníčekO PopelákoviO rybáři a rybceÚzemí strachuPrstýnek ze zlata kočičíhoUbohý pan KufaltVzorná tchyněHvězda první velikostiJosefinaElixíry ďáblaZ nových pověstí českých: Dívčí válkaO PomněnceVelikonoční dovolenáAch ta léta blázniváNeohrožený MikešObr z Černé skályJak se Mette chtěla stát královnouO pasáčkovi a labutích princeznáchVo modrým ptáčkuBílé dveřeTři stromyProzatímní světSedm sestřičekVěra LukášováDomácí vínoSanitkaMalý pitaval z velkého městaČeské pohádkyNáš cizinecŠest ran do klobouku


Aktualizace osobnostního profilu Ivana Vondrovicová: 20.11. 2023 04:02