Kurt Cobain (1967 - 1994)


Kurt Donald Cobain se narodil v malém americkém městečku Aberdeen. Matka se živila jako číšnice, otec byl automechanik. Už od raného věku jevil zájem o muziku a obdivoval skupiny jako Black Sabbath nebo Led Zeppelin. Jeho dětství ovšem poznamenal následný rozvod rodičů, který Kurt velice těžce nesl.

Během pouhých pěti let se Nirvana proslavila po celém světě a nesmírně zpopularizovala na hudební scéně do té doby nepříliš známý styl grunge. Jedná se o jakousi směsici rocku a punku, jejíž důležitou součástí jsou texty pojednávající o úpadku dnešní komerční společnosti a mezilidských vztazích. Kurt Cobain – zpěvák a frontman kapely se stává možná největší rockovou ikonou 90. let. V r. 1992 se Kurt žení s herečkou a zpěvačkou Courtney Love (známá například z Formanových filmů LID VERSUS LARRY FLYNT nebo MUŽ NA MĚSÍCI). A o šest měsíců později se narodí jejich jediná dcera Frances Bean Cobain. Bohužel už v té době Kurt bojuje se svou narůstající závislostí na alkoholu a drogách.

3. 3. 1993 je hospitalizován po neúspěšném pokusu o sebevraždu (předávkování sedativy). Měsíc nato znovu podstupuje odvykací kúru ze závislosti na heroinu. Kurt, však posléze z léčebny utíká a ukrývá se na své chatě poblíž Washingtonského jezera.

8. 5. 1994 bylo nalezeno jeho mrtvé tělo elektrikářem Garry Smithem. Vedle něj ležela brokovnice a dopis na rozloučenou. Policie uzavřela případ jako sebevraždu, avšak jeho smrt je dodnes zahalena celou řadou nejasností. Například proč si v osudný den píchl třikrát větší dávku heroinu než obvykle a jak mohl v takovém stavu uzvednout těžkou loveckou pušku. Proto mnoho jeho skalních fanoušků věří, že šlo o vraždu.


20.2.1967
Aberdeen, Washington, USA
5.4.1994
Seattle, Washington, USA
Kurt Cobain csfd

Nirvana: With the Lights OutVyprávějSpin's 100 Greatest Rock Stars Since That Was a ThingCypress Hill: Insane in the BrainDark Side of the '90sWoodstock 99: Mír, láska a běsnění27: Zemřeli mladíAmerická 90. létaKurt Cobain: Montage of HeckThe Glamour & the SqualorHow the Brits Rocked AmericaToo Young to Die100 Greatest Hard Rock SongsSedm epoch rockuThe Last 48 Hours of Kurt CobainKurt Cobain - About a SonNirvana - The Definitive Critical ReviewNotNaThe Work of Director Anton CorbijnMusikprogrammet - programmet om musikImpact: Songs That Changed the World25 Years of PunkSNL: 25 Years of MusicKurt & CourtneyHype!Freaks, Nerds & WeirdosNirvana Live! Tonight! Sold Out!!Nirvana Live and LoudNirvana Unplugged In New York1991: The Year Punk BrokeNirvana: Live at ReadingNirvana: Live at the ParamountUnpluggedNirvana - Heart-Shaped Box (Director's Cut)Nirvana - In Bloom CollectionU2: Window in the SkiesNirvana: You Know You're RightNirvana: Talk To MeNirvana: Heart-Shaped BoxNirvana: SliverNirvana: Come As You AreNirvana: In BloomNirvana: LithiumNirvana: In Bloom (Alternate Version)Nirvana: Smells Like Teen Spirit'Weird Al' Yankovic: Smells Like NirvanaA Year in MusicThe Top Ten RevealedBefore They Were Gone


Aktualizace osobnostního profilu Kurt Cobain: 30.10. 2023 19:21