Jiří Vondrák 70 let


Do oblasti umění vstupuje již na přelomu 60. a 70. let pod vlivem písničkářů (Bob Dylan, Donovan, Bulat Okudžava a Vladimír Vysocký). Profesionálním hudebníkem – písničkářem je od roku 1979. Jeho písně vycházejí na nemnohých gramofonových deskách a jen občas, zejména pro jeho protisocialistické zaměření.

Se svou skupinou BOWLE účinkuje v letech 1989 – 1994 na několika stovkách koncertů v Rakousku, Německu, Polsku, Holandsku, Rusku, Ukrajině, Kazachstánu atd. Z těchto turné vychází i první CD BOWLE 92 – 93 LIVE

V roce 1990 prvně navštěvuje Bulata Okudžavu na jeho chatě v Pěredělkinu u Moskvy. V tomtéž roce zakládá uměleckou agenturu a posléze i hudební vydavatelství Free Art, zastupuje nejvýznamnější osobnosti československé hudby, jimž později vydává LP, CD a MC.

V roce 1994 vychází jeho první CD šansonů Šansony a písně a první prozaická literatura, historická povídka z antického Říma Osud jménem Pertinax. V tomtéž roce se začíná věnovat i televizní tvorbě – jako scénárista a režisér natočil sérii asi 20 cestopisných reportáží zejména z Itálie a Řecka. Jeho cestopisné reportáže o Toskánsku byly oceněny na festivalu v italském Varese.


7.3.1954
Litoměřice, Československo
Jiří Vondrák csfd

Folk Team – Trochu jsme zestárli, láskoSlávek Janoušek - Tohle je vzkazBez humoru není legrace!Synkopy 61 - šedesát letMichal Prokop: Až si pro mě přijdou…Dialog s ProgresemKlaunovo pozdní odpoledneProgres 2A bylo nám hejKrál železa a smíchu Franta KocourekMoje souboje a bojeSynkopy 61Back BeatJarek v MoskvěTichá píseň JavorůVečerní Brno - zmizelé divadloJaroslav Krejčí - mezi diktaturou a demokraciíJiří Suchý...v takový krásný společnostiTaxmeniKlaun učí klaunaProgres Story 1968 - 2008Básníci LiveJarek a AmadeusI daleká cesta má cílPortréty: Jef Kratochvil, fotografBulat Okudžava - Věčná píseňHana a Petr Ulrychovi - Javorová píseňPoprvé aneb střípky ze života Jaromíra NohaviciMuzikály na cestáchNavzdory osudu - Pravomil RaichlDonovan ve StrážniciLegendy folku a countryBásníci EvropyFolk a kolemFolkomotivyUprostřed běhuNotesFolk TeamJaroslav Hutka - koncert k 75. narozeninámČeskoslovenský beat-festival potřetí a naposledyFolkový kolotoč 2022Michal Prokop & Framus FiveFolk SwingsHana a Petr Ulrychovi: PůlstoletíPorta


Aktualizace osobnostního profilu Jiří Vondrák: 30.3. 2024 21:32