Zdenek Potužil (1947 - 2023)


Český televizní a divadelní režisér, dramaturg, scénárista a spisovatel. Jeho otec František byl právníkem a sociologem, matka Danica kloboučnicí a ženou v domácnosti, oba zemřeli v druhé polovině 90. let. Potužil vystudoval DAMU (absolvoval v roce 1974), v roce 1967 začal pracovat v litvínovském Docela malém divadle ve spolupráci s Miroslavem Kováříkem. Působil zde jako osvětlovač a technik a seznámil se zde s Miki Jelínkem, s nímž v roce 1969 zakládá Divadlo na okraji v podzemních prostorách klubu Rubín na pražské Malé straně v Domě u tří korun. Tento původně amatérský divadelní soubor se okolo roku 1974 profesionalizoval a do svého zániku v roce 1987 zpracoval kolem 70 inscenací (např. Dvanáct, Máj či Postřižiny). Zdeněk Potužil byl jeho hlavní tváří na místě uměleckého vedoucího a režiséra, v roce 2011 bylo poté samotným tvůrcem divadlo obnoveno.

V roce 2014 vydal knihu Život je krátký jak prásknutí bičem, kde přibližuje své exhibicionistické soukromí i veřejnou tvář, spojenou hlavně s tvorbou Divadla na okraji. Má syna žijícího ve Švýcarsku, on sám žije od roku 2007 v registrovaném partnerském svazku.


25.8.1947
Praha, Československo
14.8.2023
Česko
Zdenek Potužil csfd

Modrý MauritiusPozůstalostFranz a FeliceTemná komoraNebe, peklo, rájTři poudačkyHic sunt leonesFaustLabyrint světaSama uprostřed nociNejlepší BakalářiKapitoly o chlastuInventura FebiaJan ZábranaIvan Diviš: Moje oči musely vidětLapidárium: Příběh lyží ze SudetLapidárium: Příběh někdejších vinicLapidárium: Příběh petrifikovaného praseteLapidárium: Příběh plechového domečkuLapidárium: Příběh ztraceného velkorybníkaLapidárium: Příběh putujícího rytířeLapidárium: Příběh ztraceného trpaslíkaTabuRozhovoryVelký vůzZpověďJak se žijeGENUSStudio KroměřížNa dotekRok na vsiMaryšaStrašidloBabička a dědečekEugen Brikcius: Sud kulatýŠkodnáBlues pro EFBDivadlo, co nebylo na okrajiJdu, nevím kam, ale těším se


Aktualizace osobnostního profilu Zdenek Potužil: 13.3. 2024 07:11