Helena Trýbová (1924 - 2005)


Herečka Helena Trýbová se narodila v rodině významného lékaře, profesora Antonína Trýba (1886-1960), který byl jedním z našich předních odborníků v oboru dermatologie. Antonín Trýb měl ale i umělecké zájmy a prosadil se jako básník a spisovatel. Syn Richard Trýb (1914-2002) pokračoval v lékařské rodinné tradici a později byl profesorem chirurgie, dcera Eva Trýbová (1916-1949) zemřela krátce poté, co emigrovala z Československa. V nejmladší dceři Heleně se probudily umělecké geny a po válce začala studovat na Státní konzervatoři v Brně, v roce 1947 přešla na konzervatoř do Prahy, kde studium dokončila v roce 1948. V této době také hrála na avantgardním jevišti divadla Křesadlo v Brně.

Filmografie Heleny Trýbové značně pokulhává za významem její divadelní práce. Až jako čtyřicetiletá se poprvé mihla na filmovém plátně v epizodní roli telefonistky ve špionážním dramatu ANDĚL BLAŽENÉ SMRTI (1966). Znovu byla filmaři oslovena až po patnácti letech a přijala účast při natáčení dnes málo známých filmů OPERA VE VINICI (1981) a MALINOVÝ KOKTEJL (1982), v nichž opět hrála nevelké úlohy. Významnější a početnější byla její spolupráce s televizí, zvláště jejím brněnským studiem. S dalšími herci brněnského Národního divadla hrála v televizní inscenaci JOSEFÍNA (1968), později pracovala na čtyřdílném televizním filmu z doby okupace LEGENDA O ŽIVÝCH MRTVÝCH (1971). Ještě v devadesátých letech se mihla v televizní pohádce SEDMERO KRKAVCŮ (1993), pak znovu ještě v několika televizních seriálech. Její filmografii uzavírá televizní film ANDĚLÉ (1998). Helena Trýbová často pracovala také pro rozhlas a účinkovala v řadě rozhlasových her.

Helena Trýbová zemřela v Brně 23. prosince 2005 v den svých 81. narozenin. Rok předtím obdržela při příležitosti kulatého životního jubilea hereckou cenu Senior Prix.


23.12.1924
Ostrava, Československo
23.12.2005
Brno, Brno, Jihomoravský kraj, Česko
Helena Trýbová csfd

Sedmero krkavcůHonzíkZlatý drakHrom do kapelníkaStopy zločinu: Velká ránaDlouhý měsícOpera ve viniciZelené červené jablkoExponát smrtiMejdan na pískuPožehnaný věkŠkolní večírekJako všichni v této uliciKdo sedí za komínemPřed premiérouTangoOstrov AfrodityKlecMíček FlíčekPaní TerezkaDémonParadajsBabbittKaktus, bomba, letadloKnížePtáčekJosefinaMoudrý EngelbertPřípad korneta JelaginaDen velkého hněvuTraktér u královny PedaukyAnděl blažené smrtiČetnické humoreskyHříšní lidé města brněnskéhoKonec velkých prázdninSilvánovciMedvědi nic nevědíSlovácko sa nesúdíLegenda o živých mrtvýchMatkaAnděléBakalářiKouzelný hrášek


Aktualizace osobnostního profilu Helena Trýbová: 9.4. 2024 08:20