Miroslav Doležal (1919 - 2009)


Miroslav Doležal se narodil 10. února 1919 v Bučovicích u Vyškova. Nejdříve studoval dva obory: práva a dramatické oddělení Státní konzervatoře v Brně u profesora a herce Rudolfa Waltera. Po absolvování konzervatoře v roce 1943 začal v Brně i s divadelní dráhou. Nejdříve byl členem Komorní hry Radost ze života (1943) a členem brněnského Národního divadla (1943 – 1948). A na čtyřicet let spojil svoji hereckou dekádu s činohrou pražského Národního divadla (1. 8. 1948 – 31. 8. 1990), kde hostoval až do roku 2005.

K filmové práci se dostal už na začátku 40. let ještě za své činnosti v Brně. Nejdříve hrál přítele Petra Rajského (Raoul Schránil) v melodramatu ZA TICHÝCH NOCÍ (1940) Zdeňka Gino Hašlera, hosta u Bartošů (Ludvík Veverka a Helena Friedlová) v detektivní komedii Oldřicha Nového a Antonína Zelenky ČTRNÁCTÝ U STOLU (1943), účetního u Houbičků (Míla Pačová a Jindřich Plachta) v Cikánově filmu U PĚTI VEVEREK (1944) a vrátného v hotelu ve snímku PAKLÍČ (1944) Miroslava Cikána.

O šest let později se ve znárodněné kinematografii začal objevovat již pravidelněji. Bohužel český film nikdy řádně nevyužil jeho herectví. Doležalova filmografie není obsáhlá a nejvíce přírůstků zažila v 50. letech, kde kromě několika menších roličkách stávkujícího (ZOCELENÍ), nájemce statku Brandejse (MIKOLÁŠ ALEŠ), dělníka v Tesle Karla (PÍSNIČKA ZA GROŠ), profesora Aloise Vojtěcha Šmilovského (MLADÁ LÉTA), agenta Rudolfa (PŘICHÁZEJÍ Z TMY), laboranta (NA KONCI MĚSTA), šlechtice řídícího Husovu popravu (JAN HUS), stavbyvedoucího Anděla (JAK DĚDEK FALTUS POTKAL ANDĚLA), kněze Korandy (JAN ŽIŽKA), pomocníka VB a staršiny SNB (KONEC CESTY a ZLÉ PONDĚLÍ) vytvořil dvě titulní a stěžejní úlohy táborského kněze Jana Bydlínského, jenž za svojí lásku ke krásné zemance Zdeně (Vlasta Matulová) zaplatí i svým vlastním životem v PROTI VŠEM (1956) Otakara Vávry, a starosty Roberta Rýdla, kterého plně ovládá o mnoho let starší žena (Jiřina Šejbalová) ve Weissově VLČÍ JÁMĚ (1957).

V pozdějších letech si na Miroslava Doležala vzpomněli filmaři již jen ojediněle v úkolech otce Věry (Monika Pošívalová) v Hanibalově „současném“ dramatu ŽIVOT BEZ KYTARY (1962), velitele praporu majora Hraboše v komedii BYLO NÁS DESET (1963) Antonína Kachlíka, architekta Františka Václavíka v Machově životopisném PALETA LÁSKY (1976) a předsedy Gerlicha ve Vávrově dramatu PUTOVÁNÍ JANA AMOSE (1983). Dalších dvacet šest let svého života se již Doležal na plátna kin nikdy nevrátil.


10.2.1919
Bučovice, Československo
12.4.2009
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Česko
Miroslav Doležal csfd

Přetržený výkřikPilát Pontský, onoho dneNárodní divadlo - Zázračný světSlečna RajkaSvětlo bezesných nocíVlak má zpožděníPaleta láskyLibušeOd rána do ránaŽivot není sen, moje milá...LancelotRekviem za kouzelnou flétnuVo modrým ptáčkuFigarova svatba(W.A.Mozart)Pentos a IolaSamotaBylo nás desetŽivot bez kytaryBožena NěmcováMirandolinaDuhu pro můj denZlé pondělíKonec cestyOhně na horáchRozrušená zeměZimní pohádkaVlčí jámaDobrodružství Toma SawyeraProti všemJan ŽižkaJegorkova lokomotivaSamotaJan HusNa konci městaPřicházejí z tmyMladá létaPísnička za grošMikoláš AlešZoceleníPaklíčU pěti veverekČtrnáctý u stoluZa tichých nocíDobrodružství kriminalistikySňatky z rozumuPříběhy slavnýchProdaný básníkJan Pivec vzpomínáJeviště zblízkaKašmír: Je-li kde na světě rájII. celostátní spartakiáda 1960II. celostátní spartakiáda II - Mládí a krásaNárodní umělec František SmolíkJan Amos KomenskýUmělecká řemesla - Píseň barev


Aktualizace osobnostního profilu Miroslav Doležal: 30.3. 2024 13:58