Jaroslav Kuneš 84 let


Herec Jaroslav Kuneš patřil po několik desetiletí k významným oporám postupně dvou divadel v Brně, s filmem spolupracoval jen výjimečně, často se ale objevoval v produkci brněnského televizního studia. Narodil se v Klatovech, vyrůstal ale v Mariánských Lázních, kde také začal s amatérským divadlem. Vyhověl přání rodičů a vystudoval hospodářskou školu, pak dal ale průchod svým zájmům a pokračoval ve studiu na pražské DAMU, mezitím v letech 1958-1960 absolvoval základní vojenskou službu.

Po absolutoriu na DAMU zamířil Jaroslav Kuneš do Brna, kde získal angažmá v Divadle bratří Mrštíků (1964-1981, dnešní Městské divadlo v Brně). Během šestnácti let na této scéně vyzrál Jaroslav Kuneš v univerzální osobnost s širokým hereckým rejstříkem, bohaté uplatnění mu nabídl komediální i dramatický žánr (Sestup Orfeův, Maryša, Lumpacivagabundus). Jako charakterní herec zazářil především ve velkých titulních rolích v klasických kusech Don Carlos a Cyrano z Bergeracu.

Příslušnost k mimopražské scéně limitovala Kunešův přístup k dalším filmovým rolím, bohaté uplatnění ale našel v rámci aktivit brněnského televizního studia, připomeňme například legendární Vančurovu JOSEFÍNU (1968) s Hanou Zagorovou v hlavní roli. V následujících letech pak hrál v různých pohádkách a inscenacích, začal také pracovat pro dabing a je na místě zmínit, že brněnský dabing měl v 70. a 80. letech dobrý zvuk. Nedostatek nabídek od filmu lze dokumentovat postavou komunistického politika Václava Kopeckého v propagandistickém snímku DVACÁTÝ DEVÁTÝ (1974), případně účastí na projektech filmového studia v Gottwaldově (dnešní Zlín) zaměřených na dětské diváky (PĚTKA S HVĚZDIČKOU, 1985).

Mezitím v roce 1981 Jaroslav Kuneš stále v rámci Brna přešel na scénu Státního divadla (dnešní Národní divalo v Brně), kde znovu stvrdil univerzální herecké schopnosti. Za svou kreaci v české klasické hře Rok na vsi obdržel Cenu diváků za nejlepší herecký výkon (1998), další zajímavé stopy zanechal v české i světové klasice (Les, Cirkus Humberto, Othello, Rozmarné léto), nejlepší výkony podal v komediálním žánru (Lucerna, Poprask na laguně). Mezitím nadále spolupracoval s dabingem, podílel se například na českém znění populárních animovaných seriálů BOLEK A LOLEK nebo SMOLÍKOVI.


24.10.1939
Klatovy, Protektorát Čechy a Morava
Jaroslav Kuneš csfd

Definice láskyŠťastný smolařDominaJá z toho budu mít smrtO ševci Ondrovi a komtesce JůlinceČáry báby Cotkytle aneb Tři zlaté zuby děda VševědaKrajinkaJak přišli kováři k měchuStromy umírají vstojeO Držgrešlovi a DrždukátoviZvědavý oselValčík na uvítanouCísařovy nové šatyPravda visí na vláskuPříliš mnoho dobrých úmyslůČervená knihovnaŠance jako hromŽabí princJežek z kioskuSestra AmátaBratr PalečekKapsáři a falešný uhlířPřípad medvědí jeskyněZtráta pamětiČas žhavých kamenůNejlepší lékař mého životaSilvestr 1886Pětka s hvězdičkouTrpká chuť slávyŠahrazádNasredinObrazSvatba s generálemČas na hodináchŠáteček a jablíčkoMotivOdchod bez řádůPoslední návratDlouhý měsícO vodě, lásce a štěstíZelené červené jablkoRváčŠkolní večírekJulius a EthelPřípad hodného vedoucíhoJenůfaJuanova košileChroustDvacátý devátýSkleněná dámaNáš táta BezlíčekDeset dní za láskuPaní TerezkaPříliš velká výhraStříbrná šestkaŘímankaKaktus, bomba, letadloŠťastný JimJosefinaPřípad korneta Jelagina


Aktualizace osobnostního profilu Jaroslav Kuneš: 14.3. 2024 20:57