Miloslav Homola (1923 - 2006)


Miloslav Homola se narodil 4. února 1923 v Olomouci. Ještě během německé okupace začínal jako profesionální herec v letech 1942 – 1945 v Divadle Větrník a v Intimním divadle v Praze. Následně prošel ústeckým Městským divadlem (1945 – 1946), Divadlem bratří Čapků v Teplicích (1946 – 1948), píseckým Městským oblastním divadlem (1948 – 1949), Městským oblastním divadlem na Kladně (1949 – 1951), pražským Divadlem S. K. Neumanna (1951 – 1953) a nakonec Divadlem Jiřího Wolkera v Praze (1953 až 1959).

Například „Sen noci svatojánské“ (Puk), „Strakonický dudák“ (Pantaleon Vocílka), „Fidlovačka“ (Kozelka), „Děti kapitána Granta“ (Bob), „Tři zlaté vlasy děda Vševěda“ (Sloužící), „Koruna cti a slávy“ (Neklan), „Romeo, Julie a tma“ (Rejsek), „Dobrodružství Toma Sawyera“ (Návladní), „Čáry máry fuk“ (Velmi hodný doktor Bolíto) apod. V Kladně si vyzkoušel i režii (tř. „Velký Ivan“, „Hadrián z Římsů“, „Zpívejte si s námi“, „O kohoutkovi a slepičce“ i „Gulliver v Maňáskově“).

V 50. a 60. letech se objevoval na filmových plátnech pouze ojediněle. Do začátku let 70. let se objevil jako tajemník sociálně demokratické pravice v ANNĚ PROLETÁŘCE (1952) Karla Steklého, stávkokaz a dělník Franta ve snímku Jiřího Sequense OLOVĚNÝ CHLÉB (1953), ženich v Lipského komedii CIRKUS BUDE! (1954), vojenský sluha u Otto Katze (Miloš Kopecký) v komedii DOBRÝ VOJÁK ŠVEJK (1956) Karla Steklého, kde v druhém díle POSLUŠNĚ HLÁSÍM (1957) vytvořil svoji divácky nejslavnější postavu vojenského sluhy poručíka Duba (František Filipovský) pucfleka Kunerta, dále dělník v Blumenfeldových KASAŘECH (1958), krejčí v oscarových OSTŘE SLEDOVANÝCH VLACÍCH (1966) Jiřího Menzela a nebo jako delegát ve Vorlíčkově crazy komedii KDO CHCE ZABÍT JESSII? (1966).

Avšak až v 70. letech, jako filmový zaměstnanec, se nejdříve Homola uplatnil jako ve snímcích SVATBY PANA VOKA (venkovan Metoděj), LUPIČ LEGENDA (Hrbek), VĚTRNÉ MOŘE (důstojník), MILENCI V ROCE JEDNA (diskutér), V KAŽDÉM POKOJI ŽENA (funkcionář), SOKOLOVO (vojín Boháček), JAK UTOPIT DR. MRÁČKA ANEB KONEC VODNÍKŮ V ČECHÁCH (muž na voru), krátký TANEČNÍK (mistr), OSUD JMÉNEM KAMILA (zákazník), DVACÁTÝ DEVÁTÝ (delegát), OSVOBOZENÍ PRAHY (občan v tramvaji a hlas na Václaváku), POMERANČOVÝ KLUK (host v restauraci), PŘÍPAD MRTVÝCH SPOLUŽÁKŮ (recepční), ZÍTRA TO ROZTOČÍME, DRAHOUŠKU…! (vrátný) či NÁŠ DĚDEK JOSEF (Vondráček).


4.2.1923
Olomouc, Československo
21.9.2006
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Česko
Miloslav Homola csfd

Zálety koňského handlířeDědeček je lepší než pesRadostný život posmrtnýSilnější než jáZvonokosyBlauäugigChtěla bych ten stromPot, lesk a potleskSupersenAnděl svádí ďáblaBude řeč o penězíchHodinářJen ty a jáLotři od Zubaté tetyMilionová láskaOznamuje se láskám vašimProces s vrahy MartynovéNejistá sezónaSrdíčkoHlava plná slunceSmrt krásných srncůČtvrtá strana trojúhelníkuŠpanělská paradentózaPodivná přátelství herce JeseniaBergman a Bergman, detektivní kancelářKariéraKouzelníkův návratNoc smaragdového měsícePod maskouPosel, který se nevrátilPozor, je ozbrojen!Příliš velká šanceRubikova kostkaS čerty nejsou žertySanta LuciaZaspala nevěstaAnděl s ďáblem v těleDevátá smrtDomeček plný kolečekJen se spolehniOči pro pláčParcela 60, katastr LukoviceRadikální řezDěkuju, pane profesoreLes Affinités électivesObyčejná historieOd vraždy jenom krok ke lžiPoslední propadne pekluPropastPříště budeme chytřejší, staroušku!Slečna se špatnou pověstíKřtinySlužební cestaVdova po dvou mužíchČas žítChvíle pro píseň trubkyCo je doma, to se počítá, pánové...Hra o královnuKrálovská hraMore v kvapke vody


Aktualizace osobnostního profilu Miloslav Homola: 2.4. 2024 05:41