Marie Málková 83 let


Marie Málková pochází z rodiny četníka, již ve škole se začala zajímat o hudbu, divadlo a literaturu, hrála v dramatickém kroužku, zúčastnila se s úspěchem celostátních recitačních soutěží. V rodném Vysokém Mýtě vystudovala gymnázium, poté absolvovala studium herectví na DAMU a nastoupila do Divadla Na zábradlí (1962-1968). Na této scéně se zařadila mezi mladé ženské opory hereckého souboru, vynikla ve hrách Václava Havla (Vyrozumění, Zahradní slavnost), uplatnila se i v kusech jiných autorů (Král Ubu, Proces). Po roce 1968 kvůli svým svobodomyslným politickým postojům opustila stálé angažmá a zůstala jako herečka na volné noze. Pohostinsky ale našla uplatnění na řadě scén, například v Národním divadle (Matka kuráž, Krvavý soud) nebo v Městských divadlech pražských, hrála také v mimopražských divadlech (Činoherní studio v Ústí nad Labem, Divadlo Vítězného února v Hradci Králové). Až v roce 1983 znovu přijala stálé angažmá, tentokrát v Divadle S. K. Neumanna (Král Oidipus, Hamlet), kde setrvala devět let. V letech 1992-1995 pak znovu hrála v Divadle Na zábradlí. Následujících sedm let pak strávila v Divadle pod Palmovkou (1995-2002). Paradoxně teprve v posledních letech Marie Málková zazářila hned na několika jevištích, znovu hostovala v Divadle Na zábradlí, dále například v Divadle v Dlouhé. Tři roky po sobě získala prestižní Cenu Alfréda Radoka za hlavní ženský herecký výkon (Terasa, 2001; Běsi, 2002; Náměstí hrdinů, 2003). Nevšední herecký projev Marie Málkové vychází z jejího prvního angažmá v Divadle Na zábradlí, ovlivnila ji stylizovaná poetika a absurdní drama, mezi výrazné atributy jejího herectví patří také její zajímavá oduševnělá tvář.

V poslední době se Marie Málková věnuje také pedagogické činnosti, od roku 1996 vyučovala na Vyšší odborné škole herecké, v roce 2005 byla jmenována docentkou na DAMU. Manželem Marie Málkové byl legendární divadelní režisér Jan Grossman (1925-1993).


14.4.1941
Vysoké Mýto, Protektorát Čechy a Morava
Marie Málková csfd

Kráska a netvor 1950Na rozchodnouV hlavní roliO rodičích a dětechVetřelci v ColoraduHonorární konzulMalá podmínka štěstíHauřiGrófinkaStalo se jedné neděleRumburakZlaté kapradíTranzit„Babičky dobíjejte přesně!“Karel Hynek MáchaMrkáček ČikoNa konci diaľniceLáska na druhý pohledHadač od Saidovy zahradyZáhrada plná plienokŠtvanciAdrianaCausa KrálíkJak rodí chlapDarmošlapKulový bleskJá zůstanu věrnýSmuteční hudba za padlé hrdinyZrcadleníDobrý den, městoJeden stříbrnýMozartovské miniaturyNoc klavíristyDas unsichtbare Visier - Das Rätsel des FjordsDas unsichtbare Visier - Depot im SkagerrakDas unsichtbare Visier - Ein merkwürdiger AnschlagRusalkaŠkaredá dědinaPíšťalka pro dvaČerná horečkaĎábel v altánu325 000 frankůUkradená bitvaOtcové a dětiPadesáté narozeninyVím, že jsi vrah...Byly noci májovéChvojkaO hradu Zásadce a turecké vojněPřízrakVelká neznámáŽralociAureliánKomediantská historiePředmětyZkažený světVšichni dobří rodáciČerné světloKrutostTrojská válka nebude


Aktualizace osobnostního profilu Marie Málková: 11.11. 2023 05:19