Ivana Valešová 76 let


Herečka Ivana Valešová pochází z jihomoravského venkova a herectví vystudovala na JAMU v Brně (1970). První profesionální štací pro ni bylo působení v Západočeském divadle v Chebu (1970-1971), tři roky pak hrála v Divadle pracujících v Gottwaldově (dnešní Zlín, 1971-1974). Na své divadelní začátky vzpomíná herečka ráda, z chebského angažmá zdůrazňuje setkání s režisérem Milošem Horanským, v Gottwaldově pak potkala řadu výborných hereckých kolegů. Ivaně Valešové se vyhýbaly role naivních milovnic, naopak velké dramatické příležitosti dostala jako Maryša (v Chebu) a Mahulena (Radúz a Mahulena, Divadlo pracujících v Gottwaldově).

Před kamerou se Ivana Valešová objevovala především v produkci brněnského televizního studia, účinkovala v různých seriálech a inscenacích, filmová kamera ji zachytila překvapivě na Slovensku (TISÍCROČNÁ VČELA, 1983). Díky svému stálému angažmá se dodnes objevuje v různých televizních formátech pořízených brněnským studiem České televize (DETEKTIV MARTIN TOMSA, 1995; ČETNICKÉ HUMORESKY, 1997), hraje také v televizních pohádkách. Důležitou položkou v jejích aktivitách tvoří práce pro rozhlas, mimo jiné účinkovala v mluvené podobě Toulek českou minulostí.

Ivana Valešová je vdaná a má tři děti.


4.3.1948
Lukovany, Československo
Ivana Valešová csfd

Po strništi bosŠťastný smolařDominaLes mrtvýchJak se stal švec Dratvička tchánem pana králeNávrat do cizí zeměJan houslistaPíseň bratra SlunceJestřábí moudrostPosledné hryOkřídlená hřídelBiela voči obloheTisícročná včelaOdchod bez řádůÚtěkDěti zítřkůNeobvyklý případJulius a EthelKufr plný nadějíV hodině nejtěžšíChlapi jak se patříKandidát stranyPřípad hodného vedoucíhoHlavou proti zdiJenůfaJednou v Karlových VarechKáraDítě za 120.000Ostrov AfrodityStříbrný rytířLabyrintŽivot a doba soudce A. K.Cesty domůPřešlapyČetnické humoreskyDetektiv Martin TomsaStará cihelnaTisícročná včelaMuž, který nesmí zemřítMilý příteli MartinůLegenda o princezně AnežceGazdina robaRacekBakaláři


Aktualizace osobnostního profilu Ivana Valešová: 21.2. 2024 20:58