Anna Jurásková (1924 - 2017)


Měl jsem rád její humor. Hledala na konci padesátých let cesty, jak dělat televizi, a my ji následovali.“ (Jiří Chalupa o Anně Juráskové).

Svou prací si tak trošku plnila svůj životní sen z dětství. „Byla jsem úplně malá, když rodiče koupili rádio, byla jsem zcela unesená,jak se mi to líbilo. Potom jsem si moc přála, aby se mé sluchové představy hýbaly jako ve filmu – snad to jednou také bude, přála jsem si. A můj sen se opravdu splnil,“ prozradila na sebe Anna Jurásková v rozhovoru, který byl uveřejněn v roce 2014 v časopise Jilemnice, zpravodaj města.

Za svůj život napsala na 70 pohádek a spolupracovala na několika večerníčkových seriálech, mezi něž patří třeba O loupežníku Rumcajsovi, Broučci, O Makové panence, Pohádky z mechu a kapradí či O vodníku Česílkovi. Scénář napsala mimo jiné k několika televizním pohádkám jako Kamenný kvítek či Pohádka o mokrosuchém štěstí a z těch novější pak třeba Křesadlo. Dramaturgicky se rovněž podílela na řadě známých televizních pohádek jako třeba Pošťácká pohádka, či Princové jsou na draka. Je spoluautorkou postav Jů a Hele ze Studia Kamarád, na jehož přípravě se (stejně jako na v případě dalších dětských pořadů typu Kouzelná školka) podílela.

A jaká byla vůbec její první pohádka? „Myslím, že to byla Fanynka a Floriánek,“ vzpomíná Jurásková ve zmiňovaném  rozhovoru. „A hned nato jsem dostala od ČT nabídku na externí spolupráci v redakci pro děti a mládež. Tím začala má dlouhá televizní cesta.“ Ideální průpravou pro její pozdější práci přitom patrně bylo studium češtiny a historie na vysoké škole. „Není to nic jednoduchého, věřte mi. Člověk se musí vyjadřovat krásným správným jazykem, a přitom hovorovým, aby to děti bavilo a těšilo,“ dodává k tomu sama Jurásková.


22.8.1924
Zvolen, Československo
16.8.2017
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Česko
Anna Jurásková csfd

Dilino a čertFišpánská jablíčkaZačarovaná láskaLojzička je čísloKřesadloVohnice a KilijánStínDceruška RůžeO modrém ptáčkuO spanilé JašinceČervený kamínekPohádka z větrného mlýnaKryštof a KristinaDvanáct měsíčkůKrásná čarodějkaRudá DivušeDémantový déšťZpověď Dona JuanaZáhada tří kapitánůFubuKlaním se, měsíciKrálovství stromůMůj cukrový senHádání s HadovkouJá, ty, onPodivná nevěstaBlankytná pohádkaPíseň o statečném Heřmanovi a sličné JitceKdyž hraje klarinetAnynka a čertČarovná rybí kostičkaCo poudala bába FutéřPerníkový dědekNeuvěřitelný příběhČervánková královnaPohádka o mokrosuchém štěstíBílá kočičkaJežčí kůžeJá nechci být vílaKdo probudí dešťovou víluFlorijánkovo štěstíJablíčko se dokouleloZlatá přadlenaO princi Janovi a princezně MarfušceKamenný kvítekKrálovství dne a nociDvě CecilkyO Honzovi a princezně FélinceVo modrým ptáčkuPentos a IolaRozmarýnkův zlatý klíčekTři stromyBroučci


Aktualizace osobnostního profilu Anna Jurásková: 10.12. 2023 20:21