Markéta Krausová (1895 - 1942)   † 47 let


Narodila se v Praze 15. dubna 1895, jako Margarete Brennerová do židovské rodiny soukromníka a ředitele firmy Thecoboi Roberta Brennera a Matyldy rozené Oppenheimerové. Rodina žila v Praze na Smíchově v Královské ulici. Měla ještě dva starší bratry Rudolfa a Oskara a o tři roky mladší sestru Hildu.

Během manželství, ale také po rozvodu, se Markéta Krausová plně věnovala své umělecké kariéře. Působila jako sólistka opery v Mnichově a také ve Vídni. V roce 1932 definitivně přesídlila do Prahy a i zde účinkovala jak v divadle, tak i ve filmu. Hrála např. v Divadle Vlasty Buriana, kde se objevila ve hře Mušketýři z katakomb v roli Nasti Borověvovy.

V letech 1934 až 1935 natočila také pět filmů, jednalo se především o nenáročné a divácky vděčné tituly. Objevovala se většinou v mondénních rolích či v postavách starších, ale stále atraktivních matek: Žena, která ví co chce, Tatranská romance, V cizím revíru (vše 1934) a Král ulice a První políbení (oba 1935).

Po přesídlení z Rakouska do Prahy měla dlouhodobé problémy s udělením československého státního občanství, zřejmě kvůli dlouholetému pobytu v zahraničí. Nějaký čas žila také v Berlíně, kde byla pravděpodobně také zaměstnaná u divadla. Československé občanství získala až v roce 1938, za účelem vycestování do zahraničí, kde měla možnost získat lukrativní pracovní smlouvu. Z Československa se jí však již vycestovat nepodařilo.


20.4.1895
Praha, Rakousko-Uhersko
2.7.1942
Markéta Krausová csfd

Král ulicePrvní políbeníTatranská romanceV cizím revíruV cizím revíru (rakouská verze)Žena, která ví, co chce


Aktualizace osobnostního profilu Markéta Krausová: 19.4. 2024 19:47