Andrea Arnold 63 let


Britská režisérka Andrea Arnold se do světa filmu a televize dostala již jako dítě: v letech 1982 – 1988 byla jednou z dětských protagonistek televizní show No.73. Tento pořad se ve Velké Británii vysílal každou sobotu ráno a jednalo se o specifický mix sitcomu a talk show prokládaný animovanými filmy a hudebními klipy. Pořad No. 73 se stal nedílnou součástí sobotního dopoledne pro většinu britských dětí.

První celovečerní film Red Road natočila Andrea Arnold v roce 2006. Tento snímek se stal první částí filmového manifestu Advance Party, který definovali Lars von Trier, Gillian Berrie, Lone Scherfing a Anders Thomas Jensen. Projekt Advance Party se bude skládat ze tří filmů, které budou částečně natočeny dle pravidel daných čtveřicí otců-zakladatelů – všechny filmy budou mít stejný casting a budou prvotinami vybraných režisérů. Red Road je zatím jediným filmem projektu Advance Party, který byl realizován; zbývající dvě části budou točit Skot Morag McKinnon a Dán Mikael Norgaard.

Děj filmu Red Road je zasazen do ponurého a větrného sídliště ve skotském Glasgow a dominujícím motivem je motiv pomsty. Dalším klíčovým tématem je téma voyeurství – hlavní hrdinka Jackie (Kate Dickie) pracuje jako operátorka bezpečnostního kamerového systému CCTV a její život se zásadně mění dnem, kdy na kameře spatří muže, o kterém si myslela, že dávno zmizel z jejího života... Andrea Arnold slavila se svým prvním celovečerním filmem úspěch na mnoha světových festivalech, mj. získala svoji první Cenu poroty na MFF Cannes 2006 (druhou Cenu poroty obdržela za svůj druhý film Fish Tank v roce 2009) a několik skotských cen BAFTA.


5.4.1961
Dartford, Kent, England, Velká Británie
Andrea Arnold csfd

BirdAmerican HoneyBouřlivé výšinyFish TankRed RoadSedmilhářkyI Love DickTransparentComing UpKrávaCinema16: World Short FilmsCinema16: European Short FilmsAll in AllVosaPesMilk32nd Film Independent Spirit AwardsEvropské filmové ceny 2009The 77th Annual Academy AwardsMotormouth


Aktualizace osobnostního profilu Andrea Arnold: 20.4. 2024 20:46