Jiří Joran (1920 - 2011)


Jiří Joran se narodil 20. června 1920 v Praze jako Jiří Vokurka. Nastoupil na studium zpěvu na pražské Státní konzervatoři u profesora Jana Hilberta Vávry (1939 – 1942). Ovšem studia dokončil dodatečně až roku 1946. Pro pěveckou práci mj. podstoupil dvakrát roční stáž u Apolla Granforteho v Itálii. Byl taktéž spoluzakladatelem Divadla dobré nálady (1938) a poprvé veřejně vystoupil v roce 1942 v Litomyšli.

V Národním divadle setrval až do svého odchodu na odpočinek. Roku 1991 definitivně ukončil svojí kariéru. Ojediněle hostoval i v Laterně magice, v DISKU a v zahraničí (Německo, Polsko, Maďarsko a Sovětský svaz). Jiří Joran disponoval hlasovým tónovým rozsahem, díky němuž mohl zpívat barytonové i basové role. Skvěle zvládal ostře vykreslené menší a malé úlohy.

Doménou byla jeho vysoká statná štíhlá postava, charakteristické zabarvení hlasového fondu, spontánnost jevištní projevu, smysl pro herecký detail a nadsázku. Počet jeho vystoupení jde do tisíce. Velmi hojná byla i jeho koncertní činnost, pro kterou si i sám překládal. Byl významným překladatelem černošských písní či operních libret.

Z jeho překladů si uveďme tituly „Valkýra“, „Život prostopášníka“, „Zlato Rýna“, „Poprask v opeře“, „Peter Grimes“, „Chytračka“, „Falstaff“, „Casanova“, „Olympiáda“, „Fra Diavolo“ a nebo „Trubadúr“.


20.6.1920
Praha, Československo
5.8.2011
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Česko
Jiří Joran csfd

Země úsměvůDny zrady I.Dny zrady II.Svatá hříšniceFigarova svatba(W.A.Mozart)Bedřich Smetana: Braniboři v ČecháchHoffmannovy povídkyProdaná nevěstaBohémaPísnička za grošParohyKarel Ančerl - opožděný portrétZ mrtvého domuKrál a uhlíř


Aktualizace osobnostního profilu Jiří Joran: 25.3. 2024 12:47