Veronika Forejtová 82 let


Veronika Forejtová je již více než čtvrtstoletí spojena se scénou Národního divadla moravskoslezského v Ostravě, předtím ale vystřídala několik dalších divadel, zatímco před kamerou se objevuje spíše jen výjimečně. Pochází z Ústí nad Labem a od dětství se věnovala baletu, po maturitě na gymnáziu sice zamířila na Univerzitu Karlovu, kde začala studovat dějiny umění, školu ale nedokončila.

Od roku 1990 je Veronika Forejtová v angažmá v Národním divadle moravskoslezském v Ostravě. V rozhovorech přiznává, že postavy mladých milovnic ji (naštěstí) minuly, zato v úlohách zralých a stárnoucích žen dostala řadu zajímavých a velkých příležitostí (Matka, Kočičí hra, Návštěva staré dámy, Dům na nebesích). Za svůj výkon ve hře Piknik byla nominována na Cenu Thálie, nejnověji zazářila v představení Pozvání na zámek (2013). Mimo jiné působí jako jazyková poradkyně u ostravské opery.

Před filmovou kameru se dostala poprvé až v ostravském angažmá, poměrně velkou příležitost dostala jako Göblová v komedii KONTO SEPARATO (1996), naopak v pohádkově laděném filmu CÍSAŘ A TAMBOR (1998) se mihla jen v menší roli komorné. Mezitím hrála v dalších televizních projektech natáčených na Ostravsku, ve filmu jsme ji mohli znovu vidět jako Mařánkovou v manželské dvojici se Zdeňkem Duškem (HLÍDAČ Č. 47, 2008). Zatím naposledy ji kamera zachytila jako věštkyni v televizním filmu NESPAVOST (2009), natočeném opět v Ostravě.


23.1.1942
Ústí nad Labem, Německá říše
Veronika Forejtová csfd

NespavostHlídač č. 47O JečmínkoviSpirála nenávistiCestující bez zavazadelCísař a tamborKonto separatoO králi, hvězdáři, kejklíři a třech muzikantechZlatník OndraBude-li mi jíti přes údolí stínu smrti...Digitální časErotický triptychMimořádný případČarodějův učeňStříbrný smrčekStrážmistr TopinkaStrážce dušíArrowsmithAdvokát ex offoTybysRozsudekOdcházeníKonec masopustuMatkaMůj bojRevizorPrvní velký kaprPan Princ trucuje


Aktualizace osobnostního profilu Veronika Forejtová: 22.3. 2024 06:31