Jarmila Lhotová (1902 - 2006)


Jarmila Lhotová se narodila 11. září 1902 ve Vídni jako Jarmila Pošíková. Toužila se stát operní pěvkyní. Kvůli zdravotním problémům na operní dráhu rezignovala a přešla k činohře. Dramatickému herectví se soukromě školila u herečky Národního divadla Evy Vrchlické st. Na pražských jevištích vystoupila pouze několikrát, např. v D 34 u E. F. Buriana, ve Vinohradském divadle v titulní úloze Julie v dramatu „Romeo a Julie“ Williema Shakespeara a v kabaretní scéně Červené eso.

Ještě tentýž rok se její herecká dráha rozbujněla naplno. I když její nejdůležitější herecká dráha neměla dlouhého trvání (všehovšudy jen čtyři roky), převtělila se do sedmi filmových úloh. Získala si jistou oblibu, ale herecky nebyla zrovna nejsilnější. To nezabránilo, aby se ještě roku 1929 zjevila její krásná uhlazená tvář, vřelý úsměv, krátce střižené elegantní černé vlasy a vyvinutá postava ještě ve dvou němých melodramatických snímcích.

Byla manželkou nadlesního Mařana (Karel Hašler) Boženou Mařanovou v dalším melodramatickém filmu M. J. Krňanského ADJUNKT VRBA (1929), jež byl natočen podle stejnojmenného románu Jana Klecandy a krásnou Toničkou Pelikánovou v dramatu STARÝ HŘÍCH (1929). Ve filmových titulcích tohoto díla čteme stejného režiséra a autora předlohy jako u předešlého titulu.

Na samém rozhraní němé a zvukové éry v českém filmu se zjevila v milostném dramatu ČERNÝ PLAMEN (1930) podle stejnojmenného románu spisovatele a dramatika F. X. Svobody jako titulní cikánka Daniela. Tento film (natáčen ještě v roce 1929) je už ale pokládán za zvukový, protože byl pro pražskou premiéru dodatečně ozvučen.


11.9.1902
Vídeň, Rakousko-Uhersko
23.8.2006
Vermont, USA
Jarmila Lhotová csfd

Jindra, hraběnka OstrovínováVražda v Ostrovní uliciZapadlí vlastenciČerný plamenAdjunkt VrbaLoretánské zvonkyStarý hřích


Aktualizace osobnostního profilu Jarmila Lhotová: 22.11. 2023 06:06