Karel Schleichert (1865 - 1940)


Karel Schleichert se narodil 28. ledna 1865 v Praze jako Karel Veliký Vacslav Schleichert. Sám tvrdil, že jeho předkové byli šlechtici von Wiesenthal (v rodu měli Pipina Krátkého). Zprvu působil jako poštovní zřízenec a přes cirkusy, okrajové, kočovné a malé kabaretní scény a divadla se dostal až k filmu. Stal se jedním z nejobsazovanějších filmových herců v němém období československé kinematografie.

S kinematografií přišel poprvé do styku již roku 1919 jako Marynin (Míla Holeková) otec, statkář, ve Slavínského autorském filmu DIVOKÁ MARYNA. Ještě tentýž rok stvořil starého továrníka Jarýna ve zfilmovaném románu „Jindra, hraběnka Ostrovínová“ Ivana Klicpery JINDRA režiséra Oldřicha Kmínka, ředitele cirku Luciana Astora v dramatu Roberta Zdráhala PROBUZENÉ SVĚDOMÍ, staršího pána v Machatého komedii TEDDY BY KOUŘIL a správního radu Hockeho v dramatu AKCIE P. Ž. H. režiséra a herce Jiřího Schreinzera.

Okamžitě získal další nabídky na filmování. Hrál například bohatého sedláka (TAM NA HORÁCH), šéfa obchodu (MAGDALENA), ředitele divadelní společnosti (KOMEDIANTKA), Jánošíkova (Theodor Pištěk) otce (JÁNOŠÍK), starého vysloužilce (CIKÁNI), strážníka (DRVOŠTĚP), radního (TU TEN KÁMEN ANEB KTERAK LÁSKOU MOŽNO V MŽIKU VZPLANOUT TŘEBA K NEBOŽTÍKU), četníka (BÍLÝ RÁJ), konšela (VYZNAVAČI SLUNCE), starého pána (HRABĚNKA Z PODSKALÍ), vrátného (ANIČKO, VRAŤ SE!), metaře Podhajského (PRAŽSKÝ FLAMENDR), hajného Metudu Vejvodu (V PANSKÉM STAVU), faráře Kalinu (NEMODLENEC), pošťáka Krušinu (KVĚT ZE ŠUMAVY), kněze (JEJÍ PRINC), pašeráka Sršáně (POHORSKÁ VESNICE), stárka (PÁTER VOJTĚCH), posádkového kuráta Voneše (JMÉNEM JEHO VELIČENSTVA), Praotce Čecha (ZLATÝ KVĚT), výměnkáře Čecha (Z ČESKÝCH MLÝNŮ), vévodu Arnulfa (SVATÝ VÁCLAV), hajného Ryzku (ADJUNKT VRBA), faráře (ČERNÉ OČI, PROČ PLÁČETE…?) či dvojroli vrátného v hotelu a pacienta (OPEŘENÉ STÍNY).

Ke konci němého období vytvořil Schleichert svoji bezesporu nejvýznamnější postavu starého a velmi dobráckého traťového hlídače v Machatého slavném dramatu EROTIKON (1929), kterýžto se svoji dcerou Andreou (Ita Rina) poskytne nocleh světákovi Sydneyovi (Olaf Fjord), který jeho dceru svede. Starému a utrápenému hlídačovi nezbývá nic jiného, než snášet potupný posměch celé vesnice.


28.1.1865
Schwarzkosteletz (Černý Kostelec), Rakouské císařství
7.2.1940
Písek, Protektorát Čechy a Morava
Karel Schleichert csfd

Blednoucí romanceAdvokátka VěraHordubalovéŠvanda dudákGolemAť žije nebožtíkCácorkaJanaJedna z milionuJánošíkMaryšaStudentská mámaHej-rup!Hudba srdcíPolská krevPoslední mužTatranská romanceZa ranních červánkůDiagnosa XMámino srdceU snědeného krámuZatykač Z - 48ŘekaAnton Špelec, ostrostřelecDěvčátko, neříkej ne!Lelíček ve službách Sherlocka HolmesePeníze nebo životPepina RejholcováPíseň o velké láscePísničkářSňatková kancelářVězeň na BezděziZapadlí vlastenciŠenkýřka „U divoké krásy“Dobrý voják ŠvejkKarel Havlíček BorovskýKariéra Pavla ČamrdyMiláček plukuOn a jeho sestraOn a jeho sestra (německá verze)Poslední bohémPsohlavciC. a k. polní maršálekC. a k. polní maršálek (německá verze)Chudý otec, bohatý synKdyž struny lkajíOpeřené stínyČerné oči, proč pláčete...?Adjunkt VrbaAndělíčkářkaBoží mlýnyChudá holkaDžungle velkoměstaErotikonHorské volání S. O. S.Hříchy láskyJinak otcové - jinak dětiLoretánské zvonkySvatý VáclavZ českých mlýnů


Aktualizace osobnostního profilu Karel Schleichert: 11.11. 2023 22:45