Eugen Wiesner (1876 - 1931)


Eugen Wiesner, někdy psán i jako Evžen Viesner, se narodil 12. ledna 1876 v Praze. Už roku 1893 dokončil pražskou varhanickou školu, ale stal se hercem u Pavla Švandy st. a v jeho smíchovské Aréně (1893 – 1897). Později působil u společnosti V. Pázlera v Sýkorově varieté v Celetné ulici (1897 – 1898), znovu v Aréně na Smíchově (1898 – 1899) a v divadle Urania u společnosti V. J. Suka (1899 – 1903). A svoji kariéru završil jako herec činohry pražského Národního divadla (červen 1903 – červenec 1931), kterého byl členem až do své smrti. S úspěchem hostoval i na dalších pražských, oblastních a kočovných divadelních scénách.

Svým lidským a bystrým přístupem k prostým veseloherním a s nadsázkou bohatým kreacím se přibližoval k herectví Jindřicha Mošny. Též reagováním na různé herecké a jevištní styly zvládal hrát v českém i světovém moderním a klasickém repertoáru (francouzské konverzační hry, William Shakespeare, Karel Čapek, bratři Mrštíkové, Ladislav Stroupežnický nebo G. B. Shaw). Dvakrát si vyzkoušel i divadelní režii („České vlastenecké divadlo“ a „Mirandolina“).

Z desítek a desítek divadelních postav a inscenací si například připomeňme: „Stavitel Solness“ (Knut Brovik), „Tvrdohlavá žena“ (Johanes Pěnkava), „Večer tříkrálový“ (Fabian), „Lucerna“ (Sejtko), „Kolébka“ (Dobronička), „Jan Hus“ (Petr z Mladenovic), „Pan Johanes“ (Čemerka), „Vojnarka“ (zpěvák Hruška), „Otec“ (Jílek), „Komedie plná omylů“ (Dromio), „Zimní pohádka“ (Autolykus), „Romeo a Julie“ (Samson), „Král Jindřich IV.“ (Nehluba), „Zkrocení zlé ženy“ (Babtista), „Pygmalión“ (Sarkastický zevloun), „Naši furianti“ (Matěj Šumbal a Josef Habršperk), „Morálka paní Dulské“ (pan Dulský), „Strakonický dudák“ (Tomáš) či více jak třistakrát zahraný Principál komediantů (1908 až 1928) v opeře Bedřicha Smetany „Prodaná nevěsta“.

Poprvé se v českém filmu zjevil v komedii AHASVER (1915) režiséra Jaroslava Kvapila, kde Wiesner představoval holiče Břitvu. Kvapil tento krátký žert natočil podle vlastního námětu a scénáře s herci Národního divadla Růženou Naskovou (která zde debutovala a byl to na dvacet dva let její poslední film), dále Karel Hašler, Eugenie Engelbertová, Karel Kolár, Vladimír Merhaut, Karel Váňa, kameru měl Josef Brabec.


12.1.1876
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Rakousko-Uhersko
7.7.1931
Praha, Československo
Eugen Wiesner csfd

BatalionAhasver


Aktualizace osobnostního profilu Eugen Wiesner: 3.4. 2024 22:55