František Jerhot (1897 - 1982)


František Jerhot se narodil 12. srpna 1897 zřejmě v Praze. Od poloviny 20. let se datuje jeho práce pro českou kinematografii. Bohužel, ani o této osobnosti nejsou dostupné zprávy o jeho původu, životě, zázemí a soukromí. Nejprve začínal anonymně v různých pomocných funkcích ve filmových štábech.

V němých filmech se jeho charakteristická vysoká hřmotná postava herecky objevila v rolích strážníků a četníků (např. ANIČKO, VRAŤ SE!, FALEŠNÁ KOČIČKA, LÁSKY KAČENKY STRNADOVÉ, MILENKY STARÉHO KRIMINÁLNÍKA, VÁLEČNÉ TAJNOSTI PRAŽSKÉ), vousatého vězně v garnisoně (DOBRÝ VOJÁK ŠVEJK), sládka (PRAŽSKÝ FLAMENDR), tanečníka (VDÁVALA SE JEDNA PANNA), žalářníka (KRÁSNÁ VYZVĚDAČKA) a lupiče (PRAŽSKÝ KAT).

Ve zvukovém období byl účastníkem slavnosti (TO NEZNÁTE HADIMRŠKU), četníkem v Brixenu (KAREL HAVLÍČEK BOROVSKÝ), vojínem (DOBRÝ VOJÁK ŠVEJK), detektivem (TISÍC ZA JEDNU NOC) a také pořadatelem (SŇATKOVÁ KANCELÁŘ).

Od roku 1933 se herecky účastnil ve filmech PÍSNIČKÁŘ (opět strážník), VRAŽDA V OSTROVNÍ ULICI (policejní úředník v oddělení ztrát a nálezů), SKŘIVÁNČÍ PÍSEŇ (inspicient), ŽIVOT JE PES (strážník), TŘI KROKY OD TĚLA (věřitel), MAZLÍČEK (trestanec), HEJ – RUP! (taxikář), JEDENÁCTÉ PŘIKÁZÁNÍ (obr v kabaretu), HRDINA JEDNÉ NOCI (kat), GOLEM (katův pacholek) a po dvouleté přestávce roku 1939, tedy na úsvitu války, ještě v titulech U SVATÉHO MATĚJE (bankovní úředník) i TULÁK MACOUN (výplatčí na stavbě).


12.8.1897
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Rakousko-Uhersko
20.10.1982
Praha, Československo
František Jerhot csfd

Děvče z předměstí anebo Všecko příjde najevoTulák MacounU svatého MatějeGolemHrdina jedné nociJedenácté přikázáníHej-rup!MazlíčekTři kroky od tělaSkřivánčí píseňVražda v Ostrovní uliciŽivot je pesPísničkářSňatková kancelářTisíc za jednu nocDobrý voják ŠvejkKarel Havlíček BorovskýTo neznáte HadimrškuTo neznáte Hadimršku (německá verze)Krásná vyzvědačkaMilenky starého kriminálníkaPražský katAničko, vrať se!Falešná kočička aneb Když si žena umíníLásky Kačenky StrnadovéPražský flamendrVdávala se jedna pannaVálečné tajnosti pražskéDobrý voják ŠvejkNeděle československých filmových pracovníků


Aktualizace osobnostního profilu František Jerhot: 20.11. 2023 00:57